Cadmus fordítás Cadmus

Sokan meghaltak a tigréi iskolát ért légitámadásban

2022. 10. 09.

Légicsapás ért egy menekültek által használt iskolaépületet Etiópia harcok dúlta északi tartományában, Tigrében, segélymunkások és helyi hatóságok szerint legalább 50-en meghaltak.

A tájékoztatás szerint az épületet – ahol a térségben dúló harcok elől menekülőket szállásolták el – kedden érte találat. Az etiópiai szövetségi kormány részéről egyelőre nem kommentálták a hírt.

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Az összecsapások megrongálták a tartomány infrastruktúráját, és tovább rontották az éhínség és szegénység sújtotta térség helyzetét. Jóllehet a felek tavasszal kísérletet tettek a béketárgyalások előkészítésére, a harcok nem sokkal később kiújultak.

Ugyancsak szerdán az etiópiai kormány elfogadta a válságban közvetíteni igyekvő Afrikai Unió meghívását a Dél-Afrikai Köztársaságba, ahol a szervezet asztalhoz ültetné a kormány és a tartományt ellenőrzése alatt tartó TPLF képviselőit.

Az utóbbi vezetője, Debrecion Gebremikael egyelőre nem jelezte, részt vesz-e a megbeszéléseken, amelyeket a tervek szerint Olesegun Obasanjo volt nigériai és Uhuru Kenyatta volt kenyai elnök, valamint Phumzile Mlambo-Ngcuka, a Dél-afrikai Köztársaság korábbi elnökhelyettese koordinálná.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑