Cadmus fordítás Cadmus

Sokan meghaltak az újabb etnikai zavargásokban Indonéziában

2019. 09. 24.

Legalább 16 civil meghalt, 65 megsebesült az indonéziai Pápua tartományban található Wamena városában kitört újabb etnikai zavargásokban – közölte hétfőn egy indonéz katonai szóvivő. Korábban összecsapások törtek ki a tartományi székhelyen, ezekben további négy ember vesztette életét.

A wamenai eseményekről Eko Daryanto indonéz katonai műveletekért felelős szóvivő számolt be a Reuters hírügynökségnek telefonon.

Rudolf Alberth Rodja pápuai rendőrfőnök elmondása szerint a feldühödött tömeg épületeket, boltokat, házakat, autókat és motorkerékpárokat gyújtott fel Wamenában.

A televíziós felvételeken égő épületeket lehetett látni.

Rodja szerint a tiltakozásokat olyan állítások váltották ki, amelyek szerint egy Wamenában dolgozó, de nem onnan származó középiskolai tanár „majomnak” nevezett egy bennszülött pápuai diákot a múlt héten.

A pápuai rendőrfőnök szerint a rendőrségi vizsgálat nem jutott semmiféle olyan következtetésre, amely szerint rasszistán nyilvánultak volna meg a diákkal szemben. Rodja szerint ezek valójában álhírek, amelyeket „szándékosan azért találtak ki”, hogy „zavargásokat keltsenek”. Felszólította a helyieket, hogy „ne hagyják magukat provokálni valótlan hírek által”.

Egy wamenai repülőtéri tisztviselő, Joko Harjani szerint a hétfői tüntetés miatt a hatóságoknak le kellett zárniuk a város légikikötőjét, amely a helyzet rendeződéséig zárva marad.

Aloysius Giyai pápuai egészségügyi vezető korábban azt mondta, hogy legalább négy ember, köztük egy katona halt meg a biztonsági erők és diáktüntetők között kirobbant összecsapásokban Pápua tartomány székhelyén, Jayapurában, Wamenától mintegy 250 kilométerre.

A tartományban néhány napja sikerült helyreállítani a rendet a hetekig tartó erőszakos tüntetéseket követően, amelyek amiatt pattantak ki, hogy pápuai diákok szerint a biztonsági erők durván és rasszista módon bántak velük Jáván, az ország fő szigetén.

Az indonéz rendőrség augusztus közepén a Jáva szigeti Surabayában, az ország második legnagyobb városában behatolt egy pápuai diákok által lakott kollégiumba, és rövid időre őrizetbe vett több tucat diákot egy indonéz zászló állítólagos meggyalázása miatt. Pápuai aktivisták szerint a biztonsági személyzet rasszista megjegyzéseket tett rájuk, egyebek között majmoknak és kutyáknak nevezték őket.

A többségében melanézok által lakott Pápua és Nyugat-Pápua tartomány alkotja Új-Guinea indonéz felét. Az új-guineai sziget nyugati felét Indonézia 1945-ben, a Holland Kelet-Indiától való függetlenségének kikiáltása után elfoglalta, majd 1969-ben magához csatolta.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑