2018. 10. 25.

Spanyolország nem szünteti be a fegyvereladást Szaúd-Arábiának

Spanyolország nem mondja fel a hatályban lévő fegyvereladási szerződéseit Szaúd-Arábiával – mondta Pedro Sánchez spanyol kormányfő szerdán Madridban a parlament ülésén.

A miniszterelnök „szörnyű bűncselekménynek” nevezte Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki az újságíró meggyilkolását, követelve az ügy kivizsgálását és hangsúlyozva, hogy az „igazságszolgáltatásnak a törvény teljes erejével kell lesújtania” a felelősökre.

„Itt és most Spanyolország érdekeit kell védenem” – jelentette ki a szocialista vezető, kifejtve, hogy a hatályos fegyvereladási szerződések teljesítése munkahelyeket jelent.

Mint mondta, júniusban hatalomra került kormánya nem kötött új megállapodás Szaúd-Arábiával, és nincs is folyamatban újabb szerződéskötés. „Ez a kormány nem adott el fegyvert Szaúd-Arábiának” – fogalmazott.

Hozzátette: az előző, konzervatív kormány kötötte meg az érvényben lévő szerződéseket, amelyek mind megfelelnek a spanyol és nemzetközi előírásoknak, jogszabályoknak, és amelyeket a szocialista kormány tiszteletben tart.

A spanyol kormányfő parlamenti beszámolóját a témában a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség, valamint a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) nevű nacionalista párt kezdeményezte.

Mindketten a spanyol fegyvereladások azonnali beszüntetését követelték a kormánytól.

Előbbi vezetője, Pablo Iglesias szerint a spanyol kormánynak „alternatív vásárlót” kellene keresnie Szaúd-Arábia helyett a szerződésben foglalt hadiipari termékekre.

Amennyiben ilyet nem találnak, úgy a költségeket az államnak kellene vállalnia – tette hozzá felszólalásában.

Az ülés idején a parlament épületénél tüntetett az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, Oxfam nemzetközi segélyszervezet, és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet a fegyvereladások leállításáért.

Szaúd-Arábiból pedig épp ezen a napon egy bizottság érkezett az andalúziai San Fernandóban található Navantia hajógyárba, amely öt hadihajót gyárt számukra 1,8 milliárd euró értékben.

A korvettek gyártásáról szóló szerződés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Navantia hajógyár meg tudja tartani hatezer alkalmazottját – nyilatkozta a vállalat dolgozóinak érdekképviselete még szeptember elején, amikor az állásukat féltő munkások napokig tüntettek.

A spanyol védelmi tárca ugyanis augusztus közepén bejelentette: felül kívánja vizsgálni a folyamatban lévő fegyvereladásokat, miután augusztus 9-én légitámadás ért egy piacot és egy autóbuszt Jemen északi részén, a húszi lázadók ellenőrizte területen. Az 51 halálos áldozat között 40 gyerek volt.

A spanyol sajtó szeptember első napjaiban már tényként közölte a védelmi minisztériumra hivatkozva, hogy a kormány úgy döntött: eláll a 400 lézerirányítású precíziós bomba leszállításáról szóló szerződéstől, és visszafizetik azok 9,2 millió eurós vételárát.

Josep Borrell spanyol külügyminiszter viszont szeptember 13-án azt nyilatkozta: „nem találtak szabálytalanságot”, ezért úgy határoztak, hogy „tiszteletben tartják” a szerződést, amelyet még 2015-ben kötött az előző spanyol kormány.

A spanyol média szerint a döntés hátterében az állhatott, hogy ezzel veszélybe került a Navantia gyárat érintő megrendelés, és így a munkavállalók sorsa is.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint Spanyolország Szaúd-Arábia negyedik legnagyobb fegyverexportőre. 2015 óta összesen 932 millió euró értékben adott el katonai eszközöket a sivatagi királyságnak.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑