Cadmus fordítás Cadmus

Srí Lankán a hadsereg biztonságos helyre menekítette a lemondott miniszterelnököt

2022. 05. 10.

A hadsereg kedd hajnalban biztonságos helyre menekítette a lemondott Mahinda Radzsapaksza miniszterelnököt a Srí Lanka-i fővárosban, Colombóban lévő hivatalos rezidenciájáról, miután több ezer tüntető áttörte a létesítmény kapuját.

A történtekről az AFP francia hírügynökségnek egy magas rangú biztonsági tisztviselő számolt be.

A rezidencia főbejáratán behatoló tüntetők megpróbálták megrohamozni azt a kétszintes épületet, ahol a tisztségéről leköszönt politikus, aki egyébként az államfő, Gotabaja Radzsapaksza testvére, családjával tartózkodott.

“Legalább 10 gyújtóbombát dobtak a létesítményre” – mondta a nyilatkozó. Hozzátette: a rendőrség könnygázt vetett be, és figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, hogy megakadályozza a tömeg behatolását az épületbe.

Az elmúlt hetek halálos áldozatokat követelő eseményeit követően, amely a kormányfő lemondását is kiváltotta, a politikust biztonsága érdekében egy meg nem nevezett helyre szállították. Támogatói és a kormányellenes tüntetők közötti hétfői összecsapásokban öt ember meghalt, köztük egy parlamenti képviselő, és csaknem 200-an megsebesültek.

A tüntetők és a Srí Lanka-i vallási vezetők a volt miniszterelnököt vádolják azzal, hogy a családi klán támogatóit a békés kormányellenes tüntetők megtámadására buzdította, ami megtorlást váltott ki.

Az országot hetek óta tüntetések sújtják amiatt, hogy a kormány képtelen megbirkózni az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, ami az 1948-as függetlenség óta a legsúlyosabb gazdasági válságát idézte elő.
Az országban, ahol kijárási tilalmat rendeltek el, Radzsapaksza több támogatójának házát felgyújtották.

Az államfő, Gotabaja Radzsapaksza pénteken öt héten belül másodszor is szükségállapotot hirdetett, széleskörű jogköröket biztosítva a biztonsági erőknek, beleértve a gyanúsítottak őrizetbe vételének és hosszú ideig tartó, bírósági felügyelet nélküli fogva tartásának jogát. Engedélyezte továbbá, hogy a bevessék a hadsereget a rendőrség támogatása érdekében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑