Cadmus fordítás Cadmus

Stratégiai kapcsolatokról egyeztetett a szaúdi és az amerikai külügyminiszter

2022. 03. 31.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok stratégiai kapcsolatairól, továbbá Jemen és Irán ügyében egyeztetett telefonon Antony Blinken amerikai külügyminiszter és szaúdi hivatali partnere, Feiszal bin Farhán Ál Szaúd – közölte helyi idő szerint hétfő este az Arabnews című szaúdi hírportál a királyság hírügynökségére hivatkozva.

A felek megegyeztek a két ország közötti kapcsolatok mélyítésében, továbbá egyeztettek a közel-keleti stabilitásról, elsősorban a Szaúd-Arábiával szomszédos jemeni polgárháború ügyében.

Rijád nem sokkal korábban közvetítést ajánlott fel a Jemenben harcoló feleknek, ám a kezdeményezést a jemeni nemzetközi kormányt 2014-ben elűző húszik elutasították, és leszögezték: a szaúdi fél csupán delegációt küldhet az esetleges béketárgyalásra.

Szaúd-Arábia arab szövetségeseivel együtt 2015-ben avatkozott be a harcokba az elűzött kormány oldalán.

Az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió Ned Price amerikai külügyi szóvivőre hivatkozva arról is hírt adott, hogy a tárcavezetők a megbeszélésen kitértek az Irán jelentette esetleges nukleáris fenyegetésre is, illetve támogatásukat fejezték ki Ukrajna területi egysége és szuverenitása iránt, továbbá szorgalmazták Vlagyimir Putyin orosz elnök felelősségre vonását a Kreml “törvénytelen háborúja” miatt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑