Cadmus fordítás Cadmus

Súlyos jogsértések történtek az iraki választásokon?

2018. 06. 06.

Súlyos jogsértések történtek a május 12-i iraki parlamenti választásokon: a kabinet által a választásokon történt esetleges jogsértések vizsgálatára létrehozott különbizottság az általa benyújtott jelentésben javasolta a szavazatok öt százalékának kézzel történő újraszámlálását és a külföldön, illetve a lakhelyükről elmenekülni kényszerült emberek szavazatainak érvénytelenítését – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Haider al-Abádi iraki miniszterelnök az al-Hadasz pánarab televízió beszámolója szerint:

Az iraki miniszterelnök ezenkívül beszámolt arról, hogy a legfelsőbb választási bizottság néhány tagjának megtiltották a külföldre utazást a vizsgálat végéig. A központi választási bizottság közölte, hogy megsemmisítették több mint ezer szavazóhelység voksait. A választásokat követően számos politikai frakció számolt be szavazat-manipulálás esetéről és az első alkalommal használt elektronikus szavazórendszer gépeinek meghibásodásairól.

Szokásos heti sajtótájékoztatóján al-Abádi egyúttal felszólította a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen Irak északi részén jelenleg hadműveletet folytató Törökországot, hogy tartsa tiszteletben Irak szuverenitását. A PKK 1984 óta folytat felkelést Délkelet-Törökországban, de lázadóinak főhadiszállása az Irak északi részén fekvő Kandil-hegységben van.

A május 12-én tartott iraki parlamenti választásokat Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok asz-Szajrún nevű pártszövetsége nyerte a választási bizottság által egy hétre rá közzétett hivatalos végeredmények szerint. A pártszövetség 54-et szerzett a 329 helyből álló parlamentben. A Haider al-Abádi által vezetett Győzelem Szövetség 42 parlamenti helyet szerzett az akkori eredmények szerint.

Orientalista.hu – MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑