Cadmus fordítás Cadmus

Súlyosbodik a belpolitikai válság Kuvaitban

2022. 04. 07.

Pár hónappal kinevezése után, kedden lemondott a kuvaiti kormány, tovább súlyosbítva a belpolitikai válságot, amely akadályozza a kulcsfontosságú gazdasági és társadalmi reformok végrehajtását a Perzsa(Arab)-öböl menti országban.

Szabáh al-Hálid al-Hamad Ál Szabáh kuvaiti miniszterelnök Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh koronahercegnek nyújtotta be a kormány lemondó nyilatkozatát pár nappal a hét második felére tervezett, a kormányfő eltávolítását célzó parlamenti bizalmatlansági szavazás előtt – jelentette a KUNA kuvaiti állami hírügynökség.

Ez már a harmadik kuvaiti kormány az elmúlt másfél évben, amely benyújtotta lemondását.

Az ország védelmi és belügyminisztere már az év elején lemondott a parlamenti ellenzék obstruktív magatartása miatt. Az elmúlt hónapokban a kuvaiti törvényhozók egyre türelmetlenebbül adtak hangot politikai egyet nem értésüknek és a kormánnyal szembeni bizalmatlanságuknak, megkérdőjelezve a népszerűtlen miniszterek legitimitását, és akadályozva a jelentős kormányzati projektek végrehajtását.

Habár az egekbe szökő benzinárak és az Ukrajna elleni orosz háború jelentős bevételhez juttatták az olajban gazdag arab országot, egyben figyelmeztették is a politikai vezetést annak elkerülhetetlenségére, hogy több lábra állítsák a kuvaiti gazdaságot.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a kuvaiti költségvetés hosszú évek után idén ismét többlettel zárhat, az ország bruttó hazai terméke (GDP) 2,7 százalékkal növekedhet.

Az elmúlt években tapasztalt alacsony kőolajárak és a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt az ország folyó fizetési mérlegének hiánya a GDP 16,6 százalékára növekedett.

Emiatt a kuvaiti parlament képviselői megakadályozták az államadósság növelését célzó kormányzati törvényjavaslat elfogadását, és a kormány nem használhatta fel a tervezett reformok végrehajtására a kuvaiti szuverén pénzügyi alapban tárolt jelentős állami vagyont, illetve nem szerezhetett további költségvetési bevételt a kuvaiti államadósság növelésével.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑