Cadmus fordítás Cadmus

Svájc kész közreműködni az Egyesült Államok és Irán között további foglyok kiszabadítása érdekében

2020. 06. 05.

Svájc csütörtökön megerősítette szerepét abban a “humanitárius gesztusban”, amelynek keretében az amerikai Michael White és az iráni Madzsid Taheri szabadon távozhattak hazájukba, és közölte, hogy kész semleges közvetítőként közreműködni az Egyesült Államok és Irán között további foglyok elengedése érdekében.

“Svájc megerősíti szerepét a mai humanitárius gesztusban, amely Michael Ray White és Madzsid Taheri szabadon engedéséhez vezetett. (…) Országunk készen áll a további közvetítésre jószolgálati hagyományainknak megfelelően” – közölte a svájci külügyminisztérium.

Mohammad Reza Dzsabbari, Irán svájci nagykövete a francia nyelvű RTS helyi rádiónak csütörtök esti nyilatkozatában elmondta, hogy Michael White-nak enyhe koronavírus-tünetei voltak, így a teheráni svájci nagykövetség kérésére ott kezelték. “Amint megbizonyosodtunk arról, hogy koronavírus-tesztje negatív, kiszabadulhatott és elhagyhatta Iránt egy svájci repülőgéppel” – mondta Dzsabbari.

Az iráni nagykövet elismerően szólt a svájci diplomáciai képviselet szerepéről, amely nélkül – mint fogalmazott – White idő előtti szabadulása nem lett volna lehetséges.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren jelentette be, hogy elhagyhatta Iránt egy svájci repülőgép fedélzetén a korábban fogva tartott amerikai volt tengerészgyalogos.

Michael White tengerészgyalogost 2018 júliusában tartóztatták le Teheránban, és 2019 márciusában tíz évig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert – a vád szerint – inzultálta Irán legfőbb vallási vezetőjét, Ali Hamenei ajatollahot, továbbá személyes fényképeket osztott meg a közösségi médiában.

White az idén március közepén orvosi és humanitárius okokra hivatkozva elhagyhatta a börtönt, de nem hagyhatta el Irán területét. Mostanáig a teheráni svájci nagykövetségen kellett tartózkodnia.

Az iráni-amerikai kettősállampolgár, Madzsid Taheri ügyvédje pedig közölte: az orvosnak engedélyezték, hogy kiutazhasson Iránba.

Teheránban Svájc nagykövetsége képviseli az Egyesült Államokat, mivel Teherán és Washington között évtizedek – az 1979-es iráni iszlám forradalom győzelme – óta nincs diplomáciai kapcsolat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑