Cadmus fordítás Cadmus

Szaakasvili pártja lemondott mandátumairól a georgiai parlamentben

Választási csalásra hivatkozva lemondtak parlamenti madátumukról szerdán a georgiai Egyesült Nemzeti Mozgalom képviselői, a pártot az Ukrajnában élő Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök alapította – jelentette be Levan Bezsasvili, az ellenzéki párt egyik tagja.

Mint mondta, az erről szóló nyilatkozatokat megküldték Arcsil Talakvadze házelnöknek.

Hasonló bejelentést tett az Egyesült Nemzeti Mozgalommal egy választási blokkban indult Köztársasági Párt, illetve ugyanezt kezdeményezi az Állam a Népért nevű ellenzéki párt is. Korábban Salva Netalasvili, a Georgiai Munkapárt vezetője adta vissza mandátumát. A törvényhozásnak hét napja van, hogy döntsön az ügyben.

Az ellenzék, amely szerint ősszel elcsalták a választásokat, új választásokat követel. A Georgiai Álom kormánypárt cáfolja az ellenzék állítását, és ragaszkodik ahhoz, hogy az eddigi miniszterelnök, Giorgi Gaharia folytassa munkáját.

A Georgiai Álom 48,22 százalékot szerzett a novemberi választásokon, és ezzel 90 képviselői helyet kapott a 150 fős törvényhozásban. A több mint harminc pártot tömörítő ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom – Egységben az Erő blokk, melynek Miheil Szaakasvili a vezetője, 27,18 százalékot kapott.

Összességében az ellenzék 60 mandátumot szerzett. Sok párt érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges egyszázalékos küszöböt.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑