2017. 05. 13.

Szabad a fejkendő a kosármeccseken

Így döntött a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) vezető testülete. Iránban és néhány más muzulmán országban a nemzetközi hidzsábtilalom eddig akadályozta a női kosárlabda fejlődését.

Iránban a iszlám forradalom óta (1979) nők csakis fejkendőben mutatkozhatnak a nyilvánosság előtt. Ezt olyan komolyan veszik, hogy nemrég a nemzetközi sakkversenyen nem engedtek asztalhoz ülni egy női nagymestert, aki nem viselt fejkendőt. Október elsejétől a kosárlabdapályán immár szabad lesz a hidzsáb viselése az országon kívül is.

Szigorú szabályok határozzák meg természetesen azt, hogy milyen lehet a fejkendő. Először is nem okozhat sérülést senkinek sem. Másodsorban a színét is előírják: fekete vagy fehér lehet. Van egy harmadik opció is: ha a mez színét követi a hidzsáb. Az új rendelkezéstől azt várja a nemzetközi kosárlabda szövetség, hogy fellendül a női kosárlabda a muzulmán országokban.

Persze vannak olyan helyek, ahol a nők sportolását eleve elutasítják: az Iszlám Állam, illetve a tálibok által ellenőrzött területek Afganisztánban és Pakisztánban vagy a Boko Haram Észak-Nigériában. A mérsékelt muzulmán országokban viszont lehetséges a nők sportolása, de majdnem mindenütt ragaszkodnak a fejkendőhöz. Ezért hozta meg döntését a nemzetközi kosárlabda szövetség, hogy október elsején már fejkendővel a fejükön dobhatják a kosarakat a nők.

Orientalista.hu – Globoport

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑