Cadmus fordítás Cadmus

Szabadon bocsátották az éhségsztrájkolót Törökországban, akinek kollégája nem élte túl a tiltakozást

2020. 09. 05.

Egy héttel Ebru Timtik emberi jogi ügyvéd halála után a török Legfelsőbb Bíróság döntése alapján szabadon bocsátották Aytaç Ünsalt – jelentette a BBC török nyelvű portálja.

A 32 éves jogász 213 napja éhségsztrájkolt. Válságos állapotban kezelték egy isztambuli kórház zárt osztályán.

A bírósági ítélet szerint fogva tartásának meghosszabbítása Ünsal életét veszélyeztette volna.

Kolléganője, Ebru Timtik nem élte túl a megpróbáltatásokat. Éhségsztrájkja 238. napján elhunyt. Közvetlenül halála előtt alig 30 kilóra apadt testsúlya. Temetése előtt a rendőrség könnygázzal oszlatta szét azokat a tiltakozókat, akik be akartak hatolni az isztambuli törvényszék bonctermére, ahol Timtik holttestét őrizték.

Timtikhez hasonlóan Ünsalt is terrorizmus vádjával vették őrizetbe, amit váltig tagadott.

Ebru Timtiket több mint 13 éves börtönbüntetésre ítélték, Ünsalt pedig 10,5 évre. A vádirat szerint egy törvényen kívüli marxista csoporttal, azzal a DHKP-C nevű párttal álltak kapcsolatban, amelyhez néhány végzetes kimenetelű terrortámadás köthető.

Tavaly márciusban rajtuk kívül még 16 ügyvédet ítéltek el ugyanezen vádpontok alapján. Az Amnesty International a politikai megfontolásból született ítéleteket az igazság megcsúfolásának nevezte.

A török elnök Timtik halála után élesen bírálta az isztambuli ügyvédi kamarát, amiért székházukra kifüggesztették Timtik fényképét. „A terroristákat védő ügyvéd nem maradhat ügyvéd” – mondta Erdoğan, aki szerint léteznie kell egy olyan eljárásnak, amellyel az ügyvédek kizárhatók a szakmából.

Timtik halála kapcsán az unió arra emlékeztetett, hogy az idén ő volt a törökországi éhségsztrájkok negyedik áldozata.

Robert Spano, az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke tegnap találkozott a török elnökkel, akit a jogállamiság tiszteletben tartására szólított fel.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑