Szakértőket küld a szaúdi dróntámadások kivizsgálására Franciaország

Franciaország szakértőket küld az Aramco szaúdi állami olajvállalat elleni dróntámadások kivizsgálására – jelentette be szerdán Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hivatala.

A közlemény szigorúan elítélte a támadást, hozzátéve hogy Macron biztosította Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst, hogy Párizs továbbra is elkötelezett a közel-keleti stabilitás biztosításában.

Francia diplomaták a Reuters hírügynökségnek azt mondták, a hét végi incidens megnehezíti Párizsnak a Washington és Teherán közti feszültség csökkentését célzó igyekezeteit.

Szombaton dróntámadások érték az Aramco két olajterminálját. Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely a vállalat közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. A másik célba vett terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban. Az üzemekben robbanások történtek és tűz ütött ki. A tüzeket rövid időn belül eloltották, senkinek sem esett baja, ám a támadások fennakadást okoztak a szaúdi olajkitermelésben és az exportban is. Az incidenssel kapcsolatban Rijád vizsgálatot indított, és ehhez az ENSZ-től is segítséget kért.

Noha a támadás elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek – valamint további támadásokat is kilátásba helyeztek – Washington az őket támogató iráni vezetést tette felelőssé.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑