Cadmus fordítás Cadmus

Számos újságírót is őrizetbe vettek Iránban a tüntetések kezdete óta

2022. 09. 02.

Tizennyolc újságírót vettek őrizetbe a hatóságok Iránban a közel két hete zajló tüntetések alatt – közölte hétfőn a Bizottság az Újságírók védelmére (CPJ) nevű, New-York-i székhelyű újságíró-jogvédő szervezet.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a kötelező muszlim kendőt.

A CPJ közleménye szerint a tiltakozó akciókhoz kapcsolódóan legalább 18 újságírót is őrizetbe vettek. Többüket ráadásul éjszaka, a lakásukról vitték el letartóztatási parancs vagy egyéb magyarázat nélkül. A szervezet úgy tudja, köztük van Nilufar Hamedi, aki meglátogatta a kórházban kómában fekvő Mahsza Aminit, és fontos szerepe volt abban, hogy az eset napvilágra került. Szintén a letartóztatottak között van Jalda Moajeri, aki egy, a 2019 novemberi demonstrációkról készült emblematikus fotóról vált nemzetközileg ismertté.

A Londonban működő Iran International televízió arról számolt be hogy szombaton a nekik adott interjú közben, két ügyvédjével együtt tartóztatták le Huszein Ronagi politikai aktivistát.

A napokban a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet arról adott ki nyilatkozatot, hogy az iráni hatóságok az újságírókat ért támadásokkal egy időben a közösségi médiához való hozzáférést is korlátozták. A szervezet a tüntetők elleni erőszakos fellépés és a médiakorlátozások beszüntetésére szólította fel az iráni rendőrséget.

Az iráni hatóságok legutóbbi hivatalos jelentése szerint a Maszha Amini szeptember 16-i halálhírét követően kezdődött tüntetések során 41-en haltak meg, a letartóztatták száma 1200.
A teheráni rendőrség tagadja, hogy Amini őrizetbe vételének köze lett volna a halálához, közlésük szerint a 22 éves nő hirtelen szívelégtelenségben halt meg.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑