Cadmus fordítás Cadmus

Szarrádzs és Erdogan a tartós líbiai tűzszünetről tárgyalt

2020. 01. 13.

Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnöke vasárnap délután Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyalt Isztambulban, nem sokkal azután, hogy vasárnap nulla órától (közép-európai idő szerint szombat 23 órától) határozatlan idejű tűzszünet lépett életbe a polgárháború dúlta észak-afrikai országban – jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló a találkozó részleteiről mindössze annyit közölt, hogy a megbeszélés témája a fegyvernyugvás tartóssá tétele volt. Az egyeztetés mintegy két és fél órán át tartott a Dolmabahce palotában.

A líbiai kormány erőivel szemben küzdő Halífa Haftar tábornok, és az általa vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) szombat este egyezett bele a tűzszünetbe, amelyet a héten Törökország és Oroszország kezdeményezett. Néhány órával később a nemzetközileg elismert tripoli kormány is bejelentette, hogy elfogadja a harcok beszüntetését. Az LNA szóvivője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy ha ellenfeleik később megsértik a fegyvernyugvást, „a megtorlás súlyos lesz”. Szarrádzs közleményében ugyancsak leszögezte: „legitim joga” válaszolni a másik táborból érkező esetleges csapásra.

Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai isztambuli találkozója után szólította fel a líbiai feleket egy fenntartható tűzszünetre január 12-től, amit Haftar erői először – csütörtökön – még elutasítottak.

Szarrádzsot Erdogant megelőzően, szombaton Giuseppe Conte olasz kormányfő fogadta. A líbiai miniszterelnök Rómában kifejtette, hogy kormánya támogatja a január 19-ére Berlinbe tervezett nemzetközi konferenciát a líbiai rendezésről, egyúttal minél szélesebb részvételt szorgalmazott, bevonva a Líbiával szomszédos Algériát és Tunéziát is.

Conte két nappal korábban, csütörtökön Haftarral is megbeszélést folytatott az olasz fővárosban. Eredetileg Szarrádzsot is aznapra várta, de a líbiai kormányfő végül lemondta római útját, sajtóhírek szerint Szarrádzs negatívan értékelte, hogy az olasz miniszterelnök Haftart elsőként fogadta.

Conte Erdogan meghívására hétfőn Ankarában, majd kedden Egyiptomban is egyeztet a líbiai rendezésről.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

MTI, Magyar Nemzet nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑