Szaúd-Arábia által támogatott iszlamisták lőtték le az orosz gépet

Az állította a Dzsaish Al-Islam (az Iszlám Hadserege) elnevezésű iszlamista csoport, hogy az ő golyószórói lőtték le kedden az orosz An–26-os szállítógépet Hmejmímnél – idézte az MTI szerdán a Dozsgy orosz független televízió híroldala az Ad-Dijár című libanoni kiadványt.

A Dzsaish Al-Islam szerint a leszállásra készülő gépet 100 méteres magasságban lőtték le. A csoport tettét a kelet-ghoutai orosz katonai fellépéssel indokolta.

Az orosz védelmi minisztérium a fedélzetén 39 katonát, köztük egy tábornokot szállító An–26-os keddi lezuhanását követően azt közölte, hogy a földről nem tüzeltek a gépre, és a tragédia okait ki fogják vizsgálni. A tárca elsődleges feltételezése szerint a légi katasztrófát műszaki hiba okozhatta.

A The New York Times úgy értesült, hogy a 2013-ban létrehozott és Szaúd-Arábiából finanszírozott Dzsaish Al-Islam 2015-ben kezdett harcolni Oroszország ellen .Az iszlám törvénykezés bevezetésért harcoló szervezet közvetlenük nem tartozik az Egyesült Államok és más nyugati országok által támogatott koalícióhoz.

Viszont az iszlamista szervezet közveteítőkön keresztül amerikai és máy nyugat-európai országok áltla gyártott fegyverekhez jutott.

A Dzsaish Al-Islam  szerdán közölte, nem kíván élni a Kelet-Ghoutából való szabad elvonulás lehetőségével, amit az orosz parancsnokság ajánlott fel.

Orientalista.hu – Zenobia

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑