Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szaúd-Arábia még nem köt békét Izraellel, megvárja az amerikai választások eredményét

2020. 09. 27.

Szaúd-Arábia támogatta a háttérből az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint, hogy egyezzenek ki Izraellel, viszont ők maguk nem akarnak az amerikai elnökválasztásig hasonló alkuba belemenni – írja a Guardian három magas rangú szaúdi bennfentes forrásra hivatkozva.

A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A brit lap azt írja, hogy a szaúdiak továbbra is lökni fogják a régiós országokat, hogy egyezzenek ki Izraellel, a bennfentesek szerint Szudán és Omán ezt még az év végéig megteheti. Szaúd-Arábia és Kuvait viszont egyelőre még kivár.

Szalman-király egyelőre úgy tűnik, kitart a régi forgatókönyv mellett, szerdán a ENSZ előtt beszélt arról, hogy továbbra is támogatják Palesztina független államiságát, melynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.

A 84 éves király fia, Mohamed koronaherceg viszont nagyobb fenyegetésnek látja Iránt, a Guardian forrásai szerint erre Jared Kushner, Trump veje beszélte rá, akivel először 2017-ben találkozott. Az Izraellel való kiegyezés politikailag és katonailag is elszigetelné a perzsa országot.

A források szerint a koronaherceg már találkozott is a palesztin elnökkel és Abdul Fatah Al-Sziszivel, Egyiptom elnökével és beígérte a Kushner által vázolt palesztin megoldást: egy független palesztin államot a Gázai övezetben egy apró résszel a Sínai-félszigetből, illetve Ciszjordánia egy része, melyet Gázával egy földszakasz kötne össze. Jeruzsálemet és Ciszjordánia egy részét így Izrael „vinné”.

A Kushner és Mohammed-herceg közti tárgyalásokon szó volt a libanoni Hezbollah által jelentett fenyegetés kezeléséről is: erre azt a megoldást találták ki, hogy rendeznék a libanoni-izraeli tengeri határvitát azzal, hogy néhány gázmezőt átengednek Libanonnak.

A megállapodásra viszont még nem fog sor kerülni a bennfentesek szerint egyhamar, egyelőre még csak arról van szó, hogy „mindenki egy irányba halad.”

Kérdés, mi lesz akkor, ha Donald Trump elveszti a novemberi választásokat és így Jared Kushner is kiesik a képből.

Portfolió

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑