Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábia rengeteg mezőgazdasági terméket vásárol

Összesen 533 millió dollárban határozza meg Szaúd-Arábia azt az összeget, amelyért mezőgazdasági termékeket vásárolnak a közeljövőben.

A szaúdi kormány 2 milliárd szaúdi riált, azaz nagyjából 533,3 millió dollárt különített el mezőgazdasági termékek behozatalának és az élelmiszer-ellátás biztosításának finanszírozására. Az ország a koronavírus terjedése miatt tartalékol be ilyen mértékben mezőgazdasági termékekből – közölte az ország Mezőgazdaságfejlesztési Alapja.

A kezdeményezéssel, amelyben közvetlen és közvetett eszközöket vegyesen alkalmazásnak, főleg rizst, cukrot, szójababot és kukoricát vásárolnak az első szakaszban. Később más termékekkel is kiegészítik a programot, a piaci igényeknek és az élelmiszerbiztonság garantálásának megfelelően – hangsúlyozta az alap.

“A kezdeményezés célja a fejlesztési prioritások és a gazdasági igények kielégítése a szaúdi kormány által jóváhagyott sürgős intézkedéssorozat keretében, amelyekről az új típusú koronavírus (COVID-19) hatásainak kezelése miatt döntöttek” – állt a nyilatkozatban. Emellett cél az is, hogy “mérsékeljék a magánszektor, azon belül is a mezőgazdasági ágazat jövőbeni kihívásait”.

Szaúd-Arábia egyre inkább függ a gabonaimporttól és a búza, illetve az árpa piacán már jelentős importőrnek számít az ország. Még 2008-ban felhagytak az önellátásra irányuló tervek végrehajtásával, mivel a sivatagi gazdálkodás kimerítette az amúgy is szűkös vízkészleteket.

Agrofórum Online

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑