Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábiában terrorvádak alapján kivégeztek egy férfit

2021. 06. 16.

Szaúd-Arábiában terrorvádak alapján kivégeztek egy férfit kedden, bár jogvédők szerint az elkövetés idején még kiskorú lehetett.

Musztafa Darvisen a halálos ítéletet a keleti Dammám városában hajtották végre a szaúdi belügyminisztérium közlése szerint. Egyebek között azzal vádolták, hogy terrorista hálózatot hozott létre, illetve fegyveres lázadáshoz csatlakozott, és megpróbálta aláásni az ország biztonságát. A tárca beszámolója szerint Darvis terrorista sejtje a biztonsági erők egyik járőrére nyitott tüzet többeket megsebesítve.

Jogvédők értesülései szerint Darvist 2015-ben fogták el, amiért négy évvel korábban részt vett a helyi síita kisebbség Katif tartománybeli, zavargásokká fajult kormányellenes megmozdulásain. A halálos ítéletet aztán 2018 márciusában mondta ki egy különbíróság. Jogvédők szerint nagyon tisztességtelen tárgyaláson született az elmarasztaló ítélet, amely kínzás nyomán tett beismerő vallomáson alapult.

A 2011-es Arab tavasz tetőfokán a szaúdi síita fiatalok fellázadtak a szegénység sújtotta Katif városában. A tiltakozó akciók résztvevői munkahelyek és karrierlehetőségek mellett a felekezeti diszkrimináció felszámolását követelték az ultrakonzervatív szunnita királyságban. A karhatalom erővel vetett véget a megmozdulásoknak. Akkor Darvis 17, talán 18 éves lehetett, szemben a hatóságok állításával, hogy a bűncselekményeket 19 évesen követte el.

Ennek azért van jelentősége, mert Szaúd-Arábia tavaly átfogó igazságügyi reformot hajtott végre, amelynek keretében felfüggesztették a nem erőszakos, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért kiszabható halálos ítéleteket, valamint visszavonták azoknak a halálos ítéletét, akik a bűncselekmény elkövetésekor kiskorúak voltak.

Hivatalos adatok szerint a királyságban az idén eddig 26, a tavalyi év egészében pedig 27 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet, 85 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben, amikor rekordszámú, 184 kivégzést jelentettek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑