Százakat vettek őrizetbe Egyiptomban kormányellenes iszlamista megmozdulásokon

Mintegy 380 embert vettek őrizetbe Egyiptomban a szeptember 20-i kormányellenes iszlamista megmozdulásokon – közölte a Szabadságjogok Egyiptomi Bizottsága (ECRF) nevű jogvédő csoport a dpa hírügynökség keddi tudósítása szerint.

Az ECRF előző napi jelentése szerint az őrizetbe vettek közül hozzávetőleg hatvanan tizennyolc évesnél fiatalabbak.
A Mada Maszr független hírportál ugyanakkor országszerte összesen négyszáz őrizetbe vételről tud kisebb tüntetéseken, amelyeken szórványosan összecsapások is előfordultak a biztonsági erőkkel.
A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy független forrásból nem lehetett ellenőrizni a hatóságok kezére került emberek számát.

A kormányellenes iszlamista megmozdulások ritkaságszámba mennek a kemény kézzel irányított észak-afrikai országban. A tüntetések gyakorlatilag be vannak tiltva, az iszlamista ellenzékieket üldözik, a másként gondolkodókat pedig elnyomják.
Bírálói Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt korrupcióval és a közpénzek elherdálásával vádolják.

A tüntetésekkel kapcsolatban nem volt hivatalos állásfoglalás, mindössze egy bejelentés volt vasárnap az ügyészség részéről, hogy szabadlábra helyeztek 68 fiatalkorút, akik néhány nappal korábban “zavargásokban” vettek részt.

Szíszi hétfőn köszönetet mondott azoknak, akik nem követték a tüntetésekre buzdítókat. Mint mondta, olyanok “kártékony követeléseiről van szó, akik fel akarják szítani a helyzetet Egyiptomban”.

A gazdasági növekedés ellenére a százmillió lakosú ország harmada szegénységben él. A koronavírus-járvány csak rosszabbá tette a helyzetet. Az egyiptomiak elégedetlensége pedig fokozatosan nőtt a kairói vezetés utóbbi években véghezvitt megszorító intézkedéseivel és az élelmiszertámogatások csökkentésével.

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑