Cadmus fordítás Cadmus

Százezreket menekítettek ki a Fülöp-szigeteken a közelgő tájfun útjából

Mintegy kétszázezer embert telepítettek ki a Fülöp-szigeteken a Vongfong tájfun útjából a part menti és a hegyvidéki térségekből az árvizek és a földcsuszamlások veszélye miatt – közölte a helyi katasztrófavédelmi hatóság csütörtökön.

A meteorológiai hivatal szerint az idei év első tájfunja 155 kilométer óránkénti szélsebességgel és 190 kilométer óránkénti széllökésekkel érte el a Manilától 552 kilóméterre délkeletre található San Policarpo települését Kelet-Samar tartományban. A légörvény középpontja 15 kilométeres óránkénti sebességgel halad nyugati irányba.

Szakértők szerint több mint húsz tartományra, köztük a fővárosra, Manilára is hatással lesz az ítéletidő.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási szabályok a hatóságok szerint tovább nehezíthetik az emberek elhelyezését a részben oktatási intézményekben kialakított evakuációs központokban.

A katasztrófavédelmi szervek ezért felkérték az oktatási minisztériumot, hogy átmeneti szálláshelyként megnyithassanak még több iskolát.

A csaknem 107 millió lakosú Fülöp-szigeteken eddig több mint 11 876 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 790-en hunytak el a kórban. A kettes kategóriába sorolt tájfun útjába eső települések lakóinak figyelmeztetést adtak ki, hogy készüljenek fel heves esőzésre, vihardagályokra, árvizekre, illetve esetleges földcsuszamlásokra.

Évente átlagosan húsz tájfun sújtja a több mint hétezer szigetből álló országot.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑