Cadmus fordítás Cadmus

Szijjártó: Magyarország a “béke fórumaként” tekint a Türk Államok Szervezetére

2022. 11. 10.

Magyarország a “béke fórumaként” tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ), amelynek minden egyes tagja az ukrajnai háború diplomáciai rendezésében érdekelt, szemben a nemzetközi politikai diskurzust jellemző “eszkalációs retorikával” – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az üzbegisztáni Szamarkandban.

A tárcavezető a TÁSZ külügyminiszteri ülésén komoly problémának nevezte, hogy a globális porondon “a háborús retorika sokkal erősebb a békeretorikánál (.), a békét akarók hangja halkabb, mint azoké, akik csak tovább szítják a feszültséget”.
“Értjük, hogy több ezer kilométerre, egy óceán másik oldalán ez az egész dolog másként nézhet ki, de higgyék el, a szomszédságban ez nagyon veszélyes” – fogalmazott.

Felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország a “béke fórumaként” tekint a Türk Államok Szervezetére, ahol mindenki a konfliktus diplomáciai rendezését szeretné, így közös cél az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése.
Majd hozzátette: Törökország volt az egyetlen olyan szereplő, amely sikeresen lépett fel közvetítőként eddig Ukrajna és Oroszország között, a gabonaszállítások újraindítását lehetővé tevő egyezség pedig megmutatta, hogy még a legreménytelenebb helyzetben is lehet bizonyos előrelépéseket tenni a béke felé.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a TÁSZ azon kevés szervezet egyike, már ha nem az egyetlen ilyen, amely a Kelet és Nyugat közötti együttműködés pártján van, ami kulcsfontosságú a globális biztonság szempontjából.
Mint mondta, Magyarország fokozni kívánja részvételét a csoportban, a kormány minden tagállamban nagykövetséget nyitott és a hazai egyetemek évi 990 ösztöndíjas diákot fogadnak ezen hat országból.

Tájékoztatása szerint az elmúlt 12 évben a kereskedelmi forgalom 2,5-szeresére nőtt a TÁSZ államai és Magyarország között, elérve a 4,5 milliárd eurót, s hazánk kész az együttműködés további erősítésére.

A miniszter arról számolt be, hogy bár Ukrajnában regionális háború zajlik, annak súlyos globális kihatásai vannak, például egy esetleges világélelmezési válság újabb migrációs hullámokhoz vezethet.
Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország kettős nyomás alatt, idén kelet felől már egymillió menekültet fogadott, miközben délen 235 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg.

“Ezt a fajta kettős nyomást az Európai Unió nem tudná jól kezelni, ezért minél előbb békét akarunk, az jelenti az egyedüli megoldást a nehézségekre” – fogalmazott.

Végül pedig kudarcosnak nevezte az EU szankcióit, amelyek miatt szavai szerint a kontinens gazdasága a recesszió felé halad.
Leszögezte: Magyarország kormánya a Brüsszelben már előkészítés alatt álló, kilencedik szankciós csomag kapcsán is a nemzeti érdekeket fogja képviselni, s nem hagyja, hogy igazságtalanul a magyarokkal fizettessék meg a háború árát.
A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Türk Államok Szervezete között az Aszálymegelőző Intézet budapesti létrehozásáról.

A TÁSZ-nak Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán a tagja, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑