Szijjártó: Megállítani kell a migrációt

Nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani, nem azért kell tenni nagy erőfeszítéseket, hogy legálissá tegyék az illegális migrációt, hanem azért, hogy békés körülmények között élhessenek az emberek a hazájukban – mondta tegnap New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson.

A tárcavezető felszólalásában a távirati iroda jelentése szerint kiemelte: Magyarország nem ért egyet azzal, hogy a migráció jó, hiszen rossz azoknak, akiknek el kell menekül­niük a hazájukból, rossz a tranzitországoknak, és kihívást jelent a célországoknak. Szijjártó kifejtette: Magyarország szerint nem a migráció alapvető emberi jog, hanem a békés, megfelelő körülmények közötti élet a szülőföldön.

– A határok védelme pedig nem lehetőség, hanem kötelessége az országoknak – magyarázta.

Hozzátette, nem szabad bátorítani az illegális határátlépést, és az egyes országoknak szabadon kell eldönteniük, hogy a demográfiai és a munkaerőpiaci kihívásokra a migrációt tartják a legjobb válasznak, vagy más megoldást választanak. Magyarország nem szeretné, ha nyomást gyakorolnának rá emiatt. A külügyminiszter felidézte: 2015-ben azt láttuk, hogy a migrációs nyomás sokszor kezelhetetlen kihívásokat hozott magával. A legszerényebb számítások szerint is 30-35 millió olyan ember van Európa környékén, akik könnyen úgy dönthetnek, hogy megindulnak a kontinens felé.

Magyar Idők

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑