Cadmus fordítás Cadmus

Szijjártó: Migrációs hullámokat gerjeszt az ENSZ hamis jogértelmezése

2019. 09. 25.

Az ENSZ az alapvető emberi jogok érvényesítése helyett nemlétező jogokat próbál keletkeztetni, és ahelyett, hogy érvényesítené minden ember jogát az otthonában töltött békés, nyugodt élethez, olyan migrációs hullámokat gerjeszt, amelyek komoly biztonsági fenyegetéseket és kockázatokat jelentenek mindenkire – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek New Yorkban szerdán, az afrikai békefolyamatokról tartott ENSZ-rendezvény előtt.

Láthattuk az elmúlt napokban, hetekben, hogy Európára miképpen növekedett meg a migrációs nyomás, hogyan telik meg újra a Nyugat-Balkán, a terrorszervezetek hogyan próbálják meg kihasználni az újra meginduló elvándorlási hullámokat – tette hozzá az ENSZ-közgyűlés ülésszakának csúcsszintű általános vitájára érkezett miniszter.

Úgy fogalmazott, hogy a világszervezetben „elkeseredett, átpolitizált vita zajlik arról, hogy mi tartozik az alapvető emberi jogok közé”. Kifejtette, hogy ha a nemzetközi jogot betűje szerint értelmezzük, egyértelmű, hogy a migrációhoz nem fűződnek alapvető jogok.

„Nincs olyan, hogy az ember felkel, elhatározza, hogy egy másik országban fog élni, és annak érdekében, hogy odajusson, megsérti határok tucatjait, országok tucatjainak szuverenitását” – hangsúlyozta. Ellenkezőleg, az emberi jogok arról szólnak, hogy a világon mindenkinek joga van ahhoz, hogy a saját hazájában békében, nyugalomban élhessen.

Az ENSZ pedig ahelyett, hogy érvényesítené ezt a jogot, komoly biztonsági kockázatokat jelentő migrációs hullámokat inspirál.

Nyilatkozatában kitért Szijjártó Péter arra, hogy Magyarország élen jár a nemzetközi jog érvényesítésében, hiszen megvédi lakosságának említett jogait, és megvédi saját és Európa külső határait.
Egyúttal a nemzetközi humanitárius jogokkal és célkitűzésekkel összefüggésben támogatja azokat a közösségeket, amelyeket biztonsági vagy más kihívások fenyegetnek.

Magyarország tavaly hétmilliárd forintot költött olyan afrikai programok támogatására, amelyek a környezetvédelmen, a vízgazdálkodáson, az oktatáson keresztül segítettek abban, hogy a nehéz helyzetben lévő afrikaiak életkörülményei javuljanak, saját otthonaikban tudjanak maradni.

Emellett körülbelül 50 ezer ember helyben maradásához, illetve hazatéréséhez járult hozzá a kormány a közel-keleti és afrikai szegényeket támogató programjaival.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑