Cadmus fordítás Cadmus

Szijjártó Péter: Adottak a keretek a magyar-iráni gazdasági együttműködés fejlesztéséhez

2021. 12. 16.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kétoldalú gazdasági vegyes bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy bár a nemzetközi helyzet bonyolult és Iránnal szemben büntetőintézkedések vannak érvényben, így is bőven vannak olyan területek, amelyeken lehetséges az előrelépés az együttműködésben.

Kiemelte, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek a magyar vállalatok termékei és szolgáltatásai, amit az a tény is mutat, hogy globálisan Magyarországon a tizedik legmagasabb az export hozzájárulása a bruttó hazai termékhez (GDP).

A külügyminisztert hét magyar vállalat vezetője is elkísérte Teheránba. Tájékoztatása szerint ezek a cégek a mezőgazdasági és élelmiszeripari, a víztechnológiai, illetve az egészségipari és az energetikai szektorban tevékenykednek.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az állam feladata a keretek biztosítása a vállalatközi együttműködés fejlesztéséhez, és jelenleg ezek adottak Magyarország és Irán között.

Először is, a két ország között nincs olyan vitás politikai kérdés, amely ellehetetlenítené a gazdasági együttműködést. Mostantól pedig már a szükséges jogi biztosítékok is rendelkezésre állnak, miután az országgyűlés kedden ratifikálta a kétoldalú beruházásvédelmi megállapodást. és a bürokratikus akadályok elhárítása érdekében egyezmény született a vámügyi együttműködésről is – sorolta.

Ezután fontosnak nevezte a szervezeti együttműködést és a pénzügyi kereteket, amelyek kapcsán megemlítette, hogy együttmüködési megállapodés jött létre a budapesti és a kermáni kereskedelmi kamara, illetve a magyar Eximbank és az Iráni Exportgarancia alap és Exportfejlesztési Bank

Továbbá kitért arra is, hogy a magyar kormány jövőre 5.500 fuvarengedélyt biztosít iráni cégeknek, hogy Magyarországra és Magyarországon keresztül szállíthassanak árukat.

Végezetül kijelentette, hogy Magyarország nagyra becsüli Irán szerepét az Afganisztánból kiinduló migrációs hullámok feltartóztatásában.

“Mindig a kölcsönös tisztelet és a nemzeti érdek alapján fogunk közelíteni önökhöz” – fogalmazott.

Origo.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑