Cadmus fordítás Cadmus

Szijjártó Péter izraeli lapnak beszélt arról, miért kritizálja Sorost a magyar kormány

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jerusalem Post című izraeli lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a magyar kormánynak Soros György nézeteivel van problémája, nem pedig a milliárdos származásával.

A legfőbb probléma Soros Magyarországra és Európára vonatkozó víziójával van, de zsidó származásával nincs – mondta a tekintélyes izraeli lapnak adott interjújában Szijjártó.

Amikor nekünk vitánk van Soros Györggyel, annak semmi köze az ő vallásához. Az nem érdekel minket. A víziói jobban foglalkoztatnak bennünket – és neki teljesen más víziói vannak Európa és Magyarország jövőjéről, mint nekünk
– mondta Szijjártó.

Amikor Soros nyilvánosságra hozta elképzeléseit és vitába szállt a magyar kormánnyal, akkor mi is reagáltunk – emelte ki a miniszter. Szijjártó egyben azt is cáfolta, hogy Orbán Viktor antiszemita kampányt folytatna Soros ellen. Ez a vád gyakran előkerült az utóbbi időben a kormányfő bírálóinak körében.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte azt is, hogy a kormány büszke lehet a teljesítményére, amikor az antiszemitizmus elleni harcról van szó.

Zéró toleranciát hirdettünk az antiszemitizmus ellen. Igazán büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon található Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége […] ha Budapestre jössz, akkor megtapasztalhatod a pezsgő kulturális életet és azt is, hogy nincs szükség őrökre és fegyverekre a zsinagógák és a kulturális események biztosításához
– emelte fókuszba a biztonságot, Magyarország egyik alapértékét.

A készülőben lévő budapesti Sorsok Házával kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy a projekt körüli vitákat úgy oldották meg, hogy a magyar és az izraeli kormányfő felállított egy-egy csapatot mindkét ország részéről, akiknek megállapodásra kell jutnia a holokausztmúzeummal kapcsolatban.

Számunkra fontos, hogy minden oldalról az érintettek számára megfelelően közelítsük meg a kérdést – mondta Szijjártó. Emellett arról is beszélt, hogy a magyar állam nem próbál egyenlőségjelet tenni a nácizmus és a kommunizmus közé – amelyet sokan a holokauszttagadás egy fajtájának tekintenek. A miniszter szerint az a közös a két rendszerben, hogy mindkettő alatt milliók szenvedtek, ám a két totalitárius diktatúrát külön kell bemutatni.

Szijjártó Péter az „illiberális demokráciát” kritizáló kijelentések kapcsán Orbán Viktort idézte.

Ebben a tekintetben van egy nagyon elfogult és igazságtalan megközelítés Európában, amely szerint ha nem a liberálisok nyerik a választásokat, akkor az egész ország antidemokratikussá válik. Ebben az értelemben Magyarország illiberális, mivel nem a liberálisok kormányoznak – emelte ki Szijjártó Péter.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Magyar Nemzet, 888.hu, Echo Tv, Jerusalem Post 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑