Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország közösen segít felújítani egy árvaházat Szíriában

A migráció kérdésében Magyarország és Lengyelország teljesen azonos álláspontot képvisel: a migrációt biztonsági kérdésnek tekinti és elutasítja a kötelező betelepítési kvótát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Beata Kempa, a lengyel Miniszterelnöki Hivatal humanitárius segélyprogramokért felelős miniszterével. A tárcavezető bejelentette: a két ország közösen újít fel árvaházat Homszban.

Szijjártó Péter kiemelte, világossá kívánják tenni, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. Ezért a lengyel miniszterrel megegyeztek abban, hogy Magyarország és Lengyelország közösen újít fel a szíriai Homsz városban egy az ortodox közösség tulajdonában álló, korábban megrongált árvaházat – jelentette be a külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte, a 340 millió forintos beruházás költségeit Magyarország és Lengyelország fele-fele arányban állja, a megvalósításba pedig magyar és lengyel humanitárius szervezeteket is bevonnak.
Magyar részről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vesz részt a munkában – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy az idén kezdődő és

a jövő év közepére befejeződő felújítás magába foglalja az árvaház kapacitásának bővítését is, így 32-ről 270-re emelkedik az ott elhelyezhető gyerekek száma.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország segítséget nyújt a közel-keleti keresztényeknek, Libanonnak, Jordániának és Törökországnak is, valamint támogatja, hogy az Európai Unió pénzügyi támogatást adjon a menekültek ezreit, százezreit ellátó országoknak.

S4C, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑