Cadmus fordítás Cadmus

Szijjártó Üzbegisztánban: megérte elindítani a keleti nyitás politikáját

2021. 03. 29.

Magyarország és Üzbegisztán gazdasági és kereskedelmi együttműködése a bizonyíték arra, hogy megérte elindítani a keleti nyitás politikáját – jelentette ki hétfőn az MTI-nek nyilatkozva Üzbegisztánból Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 27 magyar és 58 üzbég céget tömörítő magyar-üzbég üzleti tanács alakuló ülése előtt.

A magyar-üzbég kereskedelmi és gazdasági együttműködés alakulása a bizonyíték arra, hogy Magyarország sokat profitál a keleti nyitás politikájából – jelentette ki Szijjártó Péter.

Elmondta: bár tavaly a világgazdaságnak és a világkereskedelemnek rendkívül rossz éve volt, a magyar-üzbég kapcsolatok fejlesztésébe fektetett munka bőségesen megtérült, hiszen egyetlen esztendő alatt 38 százalékkal nőtt Magyarország és Üzbegisztán kereskedelmi forgalma, amely így meghaladta a 115 millió dollárt. A miniszter szerint korábban erre még nem volt példa.

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt az előkészítés alatt álló legnagyobb közös fejlesztésről, amely a nukleáris energiával kapcsolatos. Elmondta: Üzbegisztánban jelenleg atomerőművet építenek, és a magyar szabadalomként bejegyzett Heller-Forgó-rendszert akarják az új atomerőmű hűtési rendszerének kidolgozására használni.

Ez azt jelenti, hogy egy jóval 200 millió euró fölötti magyar beruházástechnológia-export valósulna meg Üzbegisztánban – hangsúlyozta.

Ráadásul – miképp arra rámutatott – ha sikerül az atomerőmű hűtési rendszerét gyakorlatilag víz jelenléte nélkül megépíteni, az világszinten olyan magyar referenciát jelenthet, amelyet onnantól kezdve a világon bárhol, nem víz mellé települő atomerőmű építésénél használni lehet. Tehát több mint százmillió dollárnyi magyar beruházás áll előkészület előtt, amely megvalósulása után a magyar “kifektetési stratégia” immáron egy új dimenzióba kerül – tette hozzá.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy több olyan magyar vállalati beruházás is küszöbön áll, amelynek sikere nagy mértékben hozzájárul majd a magyar gazdaság dimenzióváltásának végrehajtásához. A külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: négy magyar beruházás fog hamarosan megindulni mezőgazdasági és élelmiszeripari területen 150 millió dollár értékben, mégpedig a növényi olajok, a takarmányok gyártása, valamint a szarvasmarha-tenyésztés területén.

A tárcavezető elmondta továbbá: egy korábban kötött megállapodás értelmében a magyar gyógyszerek immár könnyített regisztrációval kerülhetnek a piacra, ami a magyar gyógyszeripari export további bővülését fogja jelenteni.
A magyar gyógyszeripari termékek általában 60-70 millió dollárnyi bevételt jelentenek az üzbég piacon a magyar gyógyszeripari vállalatoknak. A Richter 25 éve van jelen Üzbegisztánban, ahol a piac 13. legnagyobb szereplője – közölte.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑