2018. 03. 01.

Szijjártó:Kazahsztán fontos partnere Magyarországnak

Kazahsztán fontos partnere Magyarországnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott kazah kollégájával, Kajrat Abdrakhmanovval.

A tárcavezető a tárgyalást követő sajtótájékoztatón a Kazahsztánnal fenntartott kapcsolatok jelentőségét azzal indokolta, hogy Kazahsztán a legnagyobb és legerősebb ország a közép-ázsiai térségben, az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja, ami pedig növeli geopolitikai jelentőségét.

Emellett Kazahsztán korábban stratégiai partnerségi megállapodást kötött Magyarországgal, és globális mértékben is jelentős nagyságrendű energiaforrásokkal rendelkezik – tette hozzá.

Szijjártó Péter kifejtette: kiemelkedő az energetikai együttműködés lehetősége a két ország között. Az energiaellátás diverzifikációja Közép-Európában fontos cél, és a fő kérdés, hogy a Közép-Ázsiából származó energiahordozókat eljuttassák a déli gázfolyosóba – magyarázta. Hozzátette: a Mol jelentős tevékenységet végez Kazahsztánban, jelenleg egy nagy lelőhely kutatásán dolgozik.

Kitért arra, hogy nukleáris ipari együttműködésről is megállapodtak, továbbá a vízipari együttműködés is fontos téma volt, hiszen Közép-Ázsiában nagy vízkészlet van, ami jó lehetőségeket jelent a magyar vízipari cégeknek. Emellett a mezőgazdaság is fontos együttműködési terület a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában – tette hozzá.

A tárcavezető ismertette: a múlt évi adatok alapján a kétoldalú kereskedelmi forgalom a háromszorosára nőtt, a magyar export pedig 25 százalékkal emelkedett.

A biztonsági kérdések tekintetében Szijjártó Péter elmondta: Afganisztán komoly biztonsági kihívást jelent a térségnek és a világnak, Magyarország és Európa érdeke, hogy a terroristák búvóhelyeként és radikális eszmék otthonául szolgáló országból ne induljanak meg Európa felé a migránsok és a terroristák.

Ezért Magyarország javasolja, hogy az EU következő hétéves költségvetési keretében növeljék a közép-ázsiai országokkal folytatott határőrizeti együttműködésre szánt összeget – közölte.

Megjegyezte: a kazah hallgatóknak magyarországi tanulmányokhoz biztosított ösztöndíjak számát a nagy érdeklődés miatt 200-ról 250-re emelik.

Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszter hangsúlyozta: országa stratégiai partnernek és szoros szövetségesének tekinti Magyarországot.

A kapcsolatok jelentősen megerősödtek az elmúlt években a két ország között – vélekedett. Hozzátette: jó az együttműködés a kormányok és a parlamentek között is.

A fő együttműködési területek sorában említette az energetikát, a mezőgazdaságot, a logisztikát és a turizmust, de – mint mondta – még rengeteg együttműködési lehetőség kínálkozik.

A sajtótájékoztató előtt aláírták a külügyminisztériumok közötti, 2018-2019-re vonatkozó együttműködési munkatervet, valamint a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárok kölcsönös vízummentességéről szóló korábbi megállapodás módosítására vonatkozó jegyzőkönyvet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai biztonsági helyzetről tanácskozott Muzaffar Huszeinzoda tádzsik külügyminiszter-helyettessel szerdán Budapesten – tájékoztatta a tárca az MTI-t.

Orientalista.hu  – Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑