Cadmus fordítás Cadmus

Szír bol­to­kat tá­mad­tak meg az isz­tam­buli tö­rö­kök

2019. 07. 15.

Besokalltak a muszlim test­vé­rek­től. Rájöttek, hogy a szír me­ne­kül­tek nem akar­nak már ha­za­menni és ront­ják az üz­le­tü­ket. 700 szíriai vál­lal­ko­zót arra uta­sí­tot­tak, hogy cse­rélje le az arab fel­ira­tot tö­rökre.

A török-szír határ 2015-ig volt nyitva a szíriai menekültek előtt. 3,5 millió szír kért menedékjogot az országban. Azóta azonban évről-évre növekszik a török lakosság ellenszenve a már befogadott szírekkel szemben. Kezdetben a „vendégeket” melegen fogadták, de mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb szíriai nem fog visszatérni a hazájába.

A Kadir Has Egyetem tanulmánya szerint ma már a törökök 67,7 százaléka elégedetlen a jelenlétükkel, míg 2017-ben ez 54,5 százalék volt. Nem kevesebb mint

félmillió szír él Isztambulban és rontják a helyi törökök helyzetét, mert náluk kevesebb pénzért dolgoznak. A szírek által megnyitott üzletek pedig a törökök vetélytársai lettek.

Ahmad Yassin szír férfi hat évvel ezelőtt menekült el a szíriai Aleppóból. A fodrász szalonját néhány hete megtámadták, kövekkel bezúzták az ablakait. Ugyanez történt Esat Sevim éttermével, habár ő törököket is foglalkoztatott. A helyzetre jellemző, hogy a férfi így fogalmazott: “Ha egy halott macskát találsz az utcán, azt fogják mondani, hogy azt egy szíriai ölte meg”.

A választási kampányban az ellenzéki jelölt és a későbbi választási győztes, Ekrem Imamoglu többször is bírálta a szíreket és azt, hogy Isztambulban egyre több arab feliratú üzlet van. “Ez itt Törökország és Isztambul” – szögezte le. A város kormányzója több mint 700 szíriai vállalkozót arra utasított, hogy az üzletek portálján cseréljék le törökre az arab feliratokat.

Süleyman Soylu belügyminiszter a közelmúltban bejelentette, hogy a jövőben nem regisztrálnak további szíriai személyeket a városban. Az ellenzék nyomása alatt Recep Tayyip Erdogan elnök is módosított a retorikáján és a “muszlim szolidaritás” helyett már a keménységet hangsúlyozza.

Ahmet, egy tönkretett zöldségesbolt tulajdonosa pedig így summázta a romló helyzetet: “Most még csak kövekkel támadtak meg. De ki tudja, mikor támadnak meg bennünket fegyverekkel?”

Ripost.hu, Oe24.at

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑