Cadmus fordítás Cadmus

Szír fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári robbantó

Egy közép-ázsiai férfi követett el öngyilkos merényletet a szentpétervári metrón, a támadó kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel – közölte kedden rendvédelmi szervekre hivatkozva TASZSZ orosz hírügynökség.

Szír militáns kapcsolatai lehettek annak az öngyilkos merénylőnek, aki hétfőn délután követett el tizenegy halálos áldozattal járó támadást a szentpétervári metróban – értesült a TASZSZ hírügynökség.

Valószínűleg kirgiz származású orosz állampolgár a szentpétervári metrórobbantás elkövetője – jelentette be Biskekben a kirgiz GKNB biztonsági szolgálat szóvivője kedden. Rahat Szulajmanov szóvivő szerint a támadó „valószínűleg” a 22 esztendős, Os városában született Akbarzson Dzsalilov lehet. Sajtóértesülések szerint Dzsalilov kapcsolatban állt Oroszországban betiltott csoportokkal.

A Fontanka orosz hírportál kedden arról írt, hogy a hatóságok Dzsalilovot érintettség miatt körözik, de az öngyilkos támadás tettesének a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet tartják.

Arisev bűnrészességét – akinek a szentpétervári robbantás után nyoma veszett – a kazah külügyminisztérium és a rokonsága is kizártnak mondta.

A TASZSZ hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól. „A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta, a hasa magasságában” – mondta egy névtelenül nyilatkozó forrás.

Tájékoztatása szerint a robbantó egyik, a robbanás következtében leszakított kezét vezetékekkel együtt találták meg, és szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány szóródott szét.

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak: a fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg. A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson felfedezett pokolgép robbanóereje 1 kilogramm trotiléval vetekedett, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak.

Azt, hogy a metrórobbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el, elsőként az Interfaksz hírügynökség jelentette. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg – írja az MTI.

A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium kedden hajnalban közölte, hogy a robbantás miatt ötvenegy személyt szállítottak kórházba. Korábban az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság tizenegy halottról és negyvenöt sebesültről számolt be. A támadás előtt hét órával egy közösségi oldalon egy vélhetően álnevet használó személy „megjósolta”, hosszú idő után újra lesz terrortámadás Oroszországban.

Donald Trump amerikai elnök a merénylet után felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és együttérzését fejezte ki – jelentette be kedd hajnalban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov szerint a két vezető egyetért abban, hogy a terrorizmus ellen közösen kell harcolni, és megállapodtak abban, hogy tartani fogják a kapcsolatot. A szóvivő elmondta, hogy Trump részvétét fejezte ki a „barbár cselekmény” miatt és kérte, hogy támogató szavait tolmácsolják az orosz népnek.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑