Cadmus fordítás Cadmus

Szíria: lassan halad Baghúz városának visszafoglalása

2019. 03. 19.

Folytatódnak a harcok az Iszlám állam utolsó bástyájának felszámolásáért. Baghúz visszafoglalása azonban a vártnál jóval lassabban halad. A város ostromát nehezítik a bányák, az alagutak, és az ostromgyűrű mögött rekedt civilek.

Becslések szerint január eleje óta 60 ezren, nagyrészt a dzsihadisták családtagjai, hagyták el környéket. Az elmúlt hetekben több, a városban harcoló iszlamista próbált a menekülő civilek közé vegyülve kiszökni. Nem tudni pontosan, hogy jelenleg még hányan vannak, az ostromlott területen.

Mindeközben az ENSZ Szíriai Különmegbízottja háromnapos látogatásra érkezett Damaszkuszba, ahol szíriai kormány tisztviselőkkel találkozik.

“Nyilvánvalóan arra fogunk koncentrálni, hogy hogyan tudjuk végrehajtani, a Biztonsági Tanács 2254-es határozatát, (állásfoglalását)ami az én megbízatásom,- mondja Geir Pedersen – ami szíriaiak által vezetett, az ENSZ által támogatott politikai folyamtokhoz vezetnek”

Pedersen, tárgyalt Walid al-Moallem Miniszterelnök-helyettessel, és reményét fejezte ki, hogy össze tudja hívni a Szíriai Alkotmányozó Bizottságot, ami kulcs lehet a politikai reformokhoz, Szíria egyesüléséhez, és a a 8 éve tartó háború végéhez.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑