Szíria ügyében telefonon egyeztetett az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Telefonon tárgyalt a szíriai helyzetről Valerij Geraszimov orosz és Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök azután, hogy a török hadsereg hadműveleteket kezdett a kurdok felügyelete alatt álló Afrín térségében – adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szombaton.

Beszélgetésük részleteit nem hozták nyilvánosságra.

„Gyakorlatilag is megkezdődött az afríni művelet” – mondta el Recep Tayyip Erdogan török elnök a kormánypárt ülésén Kütahyában szombaton. „Manbídzs lesz a következő” – tette hozzá.

Erdogan szerint az Egyesült Államok nem tartotta be ígéretét, hogy a dzsihadisták kiűzése után a kurd milíciák elhagyják Manbídzset.

„Mivel a Manbídzsre vonatkozó ígéreteket megszegték, senki sem szólhat egy szót sem” – hangsúlyozta a török államfő.

A török hadsereg megerősítette, hogy Olajág néven délután kettő órakor szárazföldi és légi offenzívába kezdett Szíria északi részén, amelynek célpontja a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia. Ankara a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja a Washington támogatását élvező YPG-t. A török katonaság leszögezte, hogy a nemzetközi szerződésekben biztosított önvédelmi jog alapján indított hadművelet során tiszteletben tartják Szíria területi egységét.

Azt nem tudni, hogy a török csapatok átlépték-e a határt. A művelet miatt Ankara Washingtonnal és Moszkvával is összetűzésbe kerülhet.

Ankara azért indított hadműveletet a kurdok ellen Szíriában, mert Washington bejelentette, hogy 30 ezer fős új, határvédelmi alakulat létrehozásán dolgozik az SDF parancsnoksága alatt.

Orientalista.hu – MTI nyomán

 

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑