Cadmus fordítás Cadmus

Szíriai alakulatok visszafoglaltak több települést Haszaka tartomány északnyugati részén

A szíriai hadsereg alakulatai bevonultak szombaton nyolc településre Haszaka tartomány északnyugati részén, a Tell-Tamr városát a török határon fekvő Rász el-Ainnal összekötő országút mentén – jelentette szombaton a SANA szíriai állami hírügynökség.

A SANA információi szerint a térségben tartózkodó török csapatok megpróbálták megakadályozni, hogy a szíriai katonák Rász el-Ainon át kijussanak a szíriai–török határra, és tűz alá vették a szír hadsereg el-Azízíjában lévő állomáshelyét. Török találat érte Hirbet-Haradzs települést is, aminek következtében két nő életét vesztette.

Az Egyesült Államok október elején kivonta Szíria északkeleti részéből a szíriai kurd erőket támogató mintegy ezer katonáját. A török hadsereg ezt követően október 9-én offenzívát indított, Észak-Szíria ellen.

Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek a török műveletek 120 órás szüneteltetéséről, s ennek értelmében a kurd milíciáknak öt napon belül ki kellett vonulnia a térségből. A tűzszünet lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban újabb, 150 órás tűzszünetről állapodott meg, megerősítve ugyanakkor, hogy a kurd milíciának teljesen ki kell vonulniuk a török határ melletti 30 kilométeres sávból.

A közös memorandum értelmében a török hadműveletek övezetén kívül Északkelet-Szíriába bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg alakulatai, hogy tíz kilométer mélységben ellenőrzésük alá vonják a határt, és segítsék a kurdok kivonulását.

MTI, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑