2018. 07. 24.

Szíriai harci gépet lőttek le az izraeliek (videó)

Izrael Patriot rakétákkal lelőtt egy Szuhoj típusú szíriai harci gépet a Golán-fennsík felett – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja a ynet.

Izraeli védelmi információk alapján a Szuhoj gyártmányú vadászrepülő két kilométer mélyen repült be Izrael területére. Mint közölték, az izraeli légierő követte, majd két amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétával lelőtte. Arról egyelőre nem adtak hírt, hogy a pilótának sikerült-e katapultálnia, és ha igen, akkor hol ért földet.

Szíriai katonai forrásokra hivatkozva a SANA szíriai állam hírügynökség azt közölte, hogy a lelövés pillanatában a gép szíriai légtérben repült, és nem az Izrael által annektált fennsík felett. Később a Sky News Arabia úgy értesült, hogy az eltalált vadászgép Délnyugat-Szíriában, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt tartott Jarmuk völgyben zuhant le, és az egyik pilóta életét vesztette, míg társának hollétéről egyelőre nem tudnak.

80 másodperc alatt döntöttek a megsemmisítésről

A Háárec című izraeli újság honlapja szerint a döntést a szíriai vadászrepülő kilövéséről egy perc és húsz másodperc alatt hozták meg, miután már nyolcszáz métert megtett izraeli terület fölött, és amikor a Patriot rakéta elérte, már ismét Szíria fölött repült. A két pilótának sikerült időben katapultálnia, és szíriai területen értek földet.

Az izraeli hadsereg légvédelmi egységei kedd reggel óta a Szírián belül zajló légi hadműveletek fokozódását észlelték, és minden eshetőségre felkészültek, hogy megvédjék az 1974-ben elfogadott tűzszüneti vonalakat Izrael és Szíria között.

MTI

 

, , , ,
Back to Top ↑