Cadmus fordítás Cadmus

Szlovákia támogatásáról biztosította Törökországot uniós csatlakozási törekvéseiben

Szlovákia támogatja Törökország uniós csatlakozási törekvéseit – közölte pénteken Miroslav Lajčák külügyminiszter a török kollégájával, Mevlüt Cavosogluval tartott pénteki megbeszélését követően.

Szlovákia szerint a közelmúlt diplomáciai feszültségei ellenére az Európai Uniónak folytatnia kellene a csatlakozási tárgyalásokat. Lajčák ugyanakkor elismerte, hogy jelenleg bonyodalmak vannak a tárgyalási folyamatban. Hangsúlyozta: éppen ezért annyira fontos, hogy helyreálljon a kölcsönös bizalom.

Lajčák szerint az EU és Törökország közötti kapcsolatoknak csatlakozási kritériumok teljesítésén kell alapulnia, nem pedig a felek sajtóban megjelent nyilatkozataira adott kölcsönös reagálásokon.

Törökország 1987-ben adta be csatlakozási kérelmét, ám a tárgyalások csak 2005-ben indultak meg, és az elmúlt csaknem 12 évben nem sikerült jelentős haladást elérni. A török államfő arról is népszavazás kezdeményezését javasolta, hogy Törökország folytassa-e a csatlakozási tárgyalásokat, ha az unió nem hajlandó a fejlődés jeleként újabb tárgyalási fejezetet megnyitni.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑