Cadmus fordítás Cadmus

Szudán kártérítést fizet a Cole romboló elleni támadásban meghaltak hozzátartozóinak

2020. 02. 14.

Szudán kártérítés fizetésében állapodott meg a Cole amerikai romboló elleni terrortámadásban meghalt áldozatok hozzátartozóival – jelentette be az északkelet-afrikai ország igazságügyi minisztériuma csütörtökön.

A közlés nem tartalmazta a családoknak juttatott kártérítés mértékét, ugyanakkor hangsúlyozta: a megállapodás kifejezetten rögzíti, hogy a szudáni vezetést nem terheli felelősség a történtekért. A tárca szerint az egyezséget azért kötötték, hogy az előző kormány elleni terrorvádakat ejtsék. Célkitűzésként szerepelt emellett az is, hogy Szudán lekerüljön a terrorizmust támogató országok amerikai listájáról – tette hozzá a minisztérium.

Csaknem húsz éve, 2000. október 12-én, az al-Kaida nemzetközi hálózathoz tartozó terroristák a jemeni Áden kikötőváros közelében egy robbanóanyaggal megrakott motorcsónakkal belehajtottak a kikötőben üzemanyagot vételező Cole amerikai hadihajóba, a támadásban 17 amerikai katona halt meg. Washington a kartúmi vezetést azzal vádolta, hogy segítette a merénylőket.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy a tavaly tavasszal megbuktatott Omar el-Besír volt szudáni elnök hivatali ideje alatt az ország éveken át ápolt kapcsolatokat az al-Kaidával. A terrorszervezet néhai vezére, Oszama bin Laden az 1990-es években több évet töltött Szudánban, ahol az al-Kaida kiképző táborokat is működtetett. Egy amerikai bíróság 2007-ben sajtójelentések szerint arra a megállapításra jutott, hogy a szudáni kormány is felelős a Cole ellen végrehajtott terrortámadásért. A többi között ezért is szerepel a Szudán az Egyesült Államok terrorizmust támogató országokat felsoroló listáján.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑