Cadmus fordítás Cadmus

Szudánban átlépte az egymilliót a belső menekültek száma

2023. 05. 24.

Több mint egymillióra nőtt a belső menekültek száma Szudánban az áprilisban kirobbant harcok óta – adta hírül szerdán az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM).

A szervezet adatai szerint további 319 ezren menekültek szomszédos országokba, zömük, több mint 132 ezren Egyiptomba, körülbelül 80 ezren Csádba és mintegy 69 ezren Dél-Szudánba.

A 46 milliós Szudánban már a harcok kitörése előtt is 3,7 millió belső menekült élt, az IOM pedig arra figyelmeztet, hogy a humanitárius helyzet romlásával az emberek egyre nehezebben jutnak alapvető árucikkekhez és üzemanyaghoz.

A kelet-afrikai országban áprilisban törtek ki a harcok az Abdel-Fattáh Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet között.

A szudáni Orvosok Bizottsága szerint az összecsapásokban már több mint 860 civil, köztük legalább 190 gyerek vesztette életét és több mint 3500-an megsebesültek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑