Szudánban civil ellenkormányt állít fel az ellenzék

Civil ellenkormányt, átmeneti tanácsot állít fel Szudánban a kormányellenes tüntetéseket szervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom – jelentették be pénteken Kartúmban.

A szervezet tudatta, hogy az „átmeneti elnöki tanács” összetételét vasárnap jelentik majd be, és azt követelik, hogy az ország irányítását átvevő hadsereg adja át a hatalmat a civil testületnek.

„Azt követeljük, hogy a civil tanács, amelyben a hadsereg képviselői is helyet kapnak, váltsa fel a katonai tanácsot” – közölte az AFP francia hírügynökséggel Ahmed ar-Rabia, az SPA egyik vezetője.

A hadsereg április 11-én eltávolította a hatalomból az országot 30 éven át irányító Omar Al-Basír elnököt, és átvette az irányítást az országban. A katonaság azt ígéri, hogy legfeljebb két évig vezeti az országot, és az átmeneti időszak végén választásokat tartanak.

A Basír ellen hónapokon át tiltakozó tömegek viszont azt követelik, hogy a hadsereg haladéktalanul mondjon le a hatalomról, és civil kormányzat vegye át az ország irányítását.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑