Cadmus fordítás Cadmus

Tádzsikisztán az ODKB segítségét kérte Afganisztánnal közös határa védelméhez

Tádzsikisztán szerdán a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) fordult segítségért Afganisztánnal közös határa védelméhez.

Haszan Szultonov, a közép-ázsiai ország ODKB-hez akkreditált állandó képviselője felszólította a regionális katonai szövetség tagjait, hogy megállapodásaik értelmében támogassák országa határvédelmi erőfeszítéseit.
Az ODKB-t a Szovjetunió hat utódállama, Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán hozta létre 1992-ben.

“Tádzsikisztán az az ország, amelynek a leghosszabb közös határa van Afganisztánnal, meghozza a szükséges intézkedéseket a helyzet féken tartása, a szomszéd országból származó fenyegetések és kihívások kezelése érdekében. De tekintettel a térségben kialakult helyzetre és arra, hogy egyes, Afganisztánnal közös határszakaszok nehezen megközelíthető, hegyvidéki régiókban vannak, ezzel a feladattal nehéz lesz egyedül megbirkóznia” – hangsúlyozta Szultonov az ODKB Állandó Tanácsában.

A dusanbei vezetés kérésének hátterében az áll, hogy az afgán biztonsági erők több száz tagja lépte át a tádzsik-afgán határt az elmúlt napokban amiatt, hogy a tálib lázadók előrenyomultak, és számos körzetet ellenőrzésük alá vontak Észak-Afganisztánban, a tádzsik határ közelében.

A helyzet gyors romlását az idézte elő, hogy az Egyesült Államok vezette külföldi békefenntartók húsz év után teljesen kivonulnak a közép-ázsiai országból, valamint hogy a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások elakadtak.

Tádzsikisztán korábban közölte, hogy 20 ezer katonával erősíti meg a déli szomszédjával közös határát.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑