Cadmus fordítás Cadmus

Tádzsikisztán példátlan méretű hadgyakorlatot tartott az afganisztáni események árnyékában

2021. 07. 22.

Afganisztán északi szomszédja, Tádzsikisztán csütörtökön eddigi legnagyobb méretű hadgyakorlatát tartotta meg az ország teljes hadseregének részvételével, miközben Emomalii Rahmon államfő éberségre szólított fel a határtól délre, Afganisztánban folyó harcok miatt.

Az eseményről az Interfax orosz hírügynökség számolt be.

Afganisztánban az elmúlt hetekben egyre nagyobb lett a bizonytalanság, főként a tartományokban zajló harcok miatt azt követően, hogy az Egyesült Államok vezette külföldi csapatok nagyrészt befejezték kivonulásukat.

A kialakult helyzetet kihasználva a kormányellenes, szélsőségestálibok nagyobb támadásokat indítottak, hogy további területeket és határátkelőket foglaljanak el.

A csütörtöki tádzsikisztáni hadgyakorlatra százezer aktív katona mellett 130 ezer katonai tartalékost mozgósítottak – jelentette be Rahmon.

Az államfői hivatal közleményéből kiderült, hogy a hadgyakorlaton több mint ezer katonai járművet, több száz tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint több tucat repülőgépet, köztük helikoptereket vetettek be.

Az elnök az állami televízió által közölt beszédében emlékeztette a lakosságot arra, hogy a térségben kialakult bizonytalan helyzet miatt az országnak készen kell állnia arra, hogy szükség esetén nagy árat fizessen a béke és stabilitás védelmében.

Hozzátette, hogy a katonai tartalékosok közül húszezret küldtek az országot Afganisztántól elválasztó határ megerősítésére.

Ebben a hónapban afgán katonák százai lépték át a határt Tádzsikisztánba, amikor visszavonultak egy tálib offenzíva elől. Dusanbe ezeket az embereket mind visszaküldte azt követően, hogy a kabuli kormány különleges légi járatokat szervezett katonáinak hazaszállítására.

Oroszország, amelynek katonai támaszpontja van Tádzsikisztánban, azt tervezi, hogy a jövő hónapban közös hadgyakorlatot tart Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑