Cadmus fordítás Cadmus

Találkozik Putyin Bidennel, az orosz-ukrán béke lesz a tét

2022. 02. 21.

Az amerikai és az orosz elnök elvben megállapodott egy Ukrajnáról szóló csúcstalálkozó megtartásában – közölte hétfőn a francia államfő.

Emmanuel Macron hivatala közleményben tudatta, hogy mindkét vezetőnek felvetettek egy csúcstalálkozót, mely Európa biztonságáról és stratégiai stabilitásról szól.

A Fehér ház közölte, hogy Biden elfogadta a találkozót, de csak akkor, ha az oroszok nem indítanak támadást Ukrajna ellen. “Mindig készen állunk a diplomáciára. Készen állunk arra is, hogy gyors és súlyos következményekkel járó intézkedéseket szabjunk ki Oroszországra, ha a háborút választja a diplomácia helyett”– mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára.

A tervezett csúcstalálkozót Macron, Biden, Putyin, Zelenszkij és Boris Johnson brit miniszterelnök közötti telefonbeszélgetések sorozatát követően jelentették be, de számos részlete még nem világos. Macron hivatala és a Fehér Ház közölte, hogy a csúcstalálkozó tartalmát Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter február 24-re tervezett találkozóján dolgozzák majd ki.

A Népszava a Reuters cikke nyomán azt írta, hogy az olajárak csökkentek, az ázsiai részvénypiaok mérsékelték veszteségeiket, a Wall Street határidős ügyletei pedig emelkedtek, ahogy felcsillant a remény a diplomáciai megoldásra.

Michael McFaul, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete Twitter-oldalán szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy a csúcstalálkozó létrejön-e. Hozzátette ugyanakkor, ha Biden és Putyin mégis találkozna, meg kellene hívniuk Zelenszkijt is. Az orosz erők tavaly év vége óta gyülekeznek Ukrajna határai mentén, ami a nyugati országok szerint egy bármikor elindítható invázió előjátéka. Erre hivatkozva az Egyesült Államok és vezetésével a NATO is megerősítette, illetve megerősíti kelet-európai erőit.

Oroszország tagadja, hogy bármilyen inváziós szándéka lenne, de a feszültség tovább nőt azt követően, hogy a minszki védelmi minisztérium bejelentette: Oroszország meghosszabbítja az eredetileg vasárnap véget érő fehéroroszországi hadgyakorlatokat.

A műholdas felvételeket készítő, amerikai székhelyű Maxar vállalat több új orosz katonai egység telepítéséről számolt be erdőkben, gazdaságokban és ipari területeken, amelyek mindössze mintegy 15 kilométerre vannak az ukrán határtól. Blinken vasárnap azt mondta, hogy az Ukrajnával északon határos Fehéroroszországban tartott gyakorlatok meghosszabbítása miatt még jobban aggódik egy esetleges orosz támadás miatt.

Csütörtök óta felerősödtek a szórványos lövöldözések Kelet-Ukrajnában is, az ukrán kormányerőket és az oroszbarát szakadárokat elválasztó vonalon. Az összecsapások hétfőn is folytatódtak, a szakadárok által ellenőrzött Donyeck város központjában robbanás hallatszott – írta a Nap híre.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑