2018. 09. 19.

Találtak egy 2500 éves szarkofágot Egyiptomban, benne egy múmiával

Egyiptomi régészek egy későkori (Kr.e. 664-323.) szarkofágot találtak, benne múmiával a dél-egyiptomi Asszuánban.

A régészek az Aga Khan mauzóleum közelében végeztek feltárásokat, amikor a mészkőből készült szarkofágra bukkantak. A múmiát lenbe tekerték, így az nagyon jó állapotban maradt fenn – közölte Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője az al-Ahram egyiptomi lappal. A szakember azt mondta, időre van szükségük ahhoz, hogy azonosítsák, kit rejt a szarkofág.

A régészek a térségben számos későkori sírra bukkantak, amelyek falai isteneket, köztük Íziszt, Anubiszt, Hatort ábrázolják. Feltárták színes kőből készült szarkofágok maradványait is.

A terület valószínűleg kommunális temetkezési hely lehetett egykoron, mert sok múmiát találtak, amelyeket rendszertelenül temettek el – közölte Abdel-Moneim Száed, a régészeti tanács asszuáni és núbiai térségért felelős vezetője. A régészek a sírokban találtak mészkőből készült szobrot, szkarabeusz- és amulettgyűjteményt, és Hórusz isten faszobrát is.

A Kairótól mintegy 900 kilométerre délre fekvő Asszuán az ókori Egyiptom déli határa volt. Már az óbirodalomban jelentős kereskedelmi központ volt, a térségben talált gránitot a Gízában lévő piramisok építéséhez használták fel.

Idén nyáron nagy hírveréssel járt, miután a tudósok hosszú huzavona után végül felnyitották az északkelet-egyiptomi Alexandria közelében talált, 30 tonnás fekete óriásszarkofágot. Napokkal később több ezren jelezték, hogy innának az óriásszarkofágban talált vörös folyadékból, amely reményeik szerint “az élet elixírje” is lehet.

HVG, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑