2018. 09. 19.

Találtak egy 2500 éves szarkofágot Egyiptomban, benne egy múmiával

Egyiptomi régészek egy későkori (Kr.e. 664-323.) szarkofágot találtak, benne múmiával a dél-egyiptomi Asszuánban.

A régészek az Aga Khan mauzóleum közelében végeztek feltárásokat, amikor a mészkőből készült szarkofágra bukkantak. A múmiát lenbe tekerték, így az nagyon jó állapotban maradt fenn – közölte Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője az al-Ahram egyiptomi lappal. A szakember azt mondta, időre van szükségük ahhoz, hogy azonosítsák, kit rejt a szarkofág.

A régészek a térségben számos későkori sírra bukkantak, amelyek falai isteneket, köztük Íziszt, Anubiszt, Hatort ábrázolják. Feltárták színes kőből készült szarkofágok maradványait is.

A terület valószínűleg kommunális temetkezési hely lehetett egykoron, mert sok múmiát találtak, amelyeket rendszertelenül temettek el – közölte Abdel-Moneim Száed, a régészeti tanács asszuáni és núbiai térségért felelős vezetője. A régészek a sírokban találtak mészkőből készült szobrot, szkarabeusz- és amulettgyűjteményt, és Hórusz isten faszobrát is.

A Kairótól mintegy 900 kilométerre délre fekvő Asszuán az ókori Egyiptom déli határa volt. Már az óbirodalomban jelentős kereskedelmi központ volt, a térségben talált gránitot a Gízában lévő piramisok építéséhez használták fel.

Idén nyáron nagy hírveréssel járt, miután a tudósok hosszú huzavona után végül felnyitották az északkelet-egyiptomi Alexandria közelében talált, 30 tonnás fekete óriásszarkofágot. Napokkal később több ezren jelezték, hogy innának az óriásszarkofágban talált vörös folyadékból, amely reményeik szerint “az élet elixírje” is lehet.

HVG, MTI

, ,
Back to Top ↑