Cadmus fordítás Cadmus

Tálibellenes tüntetőket öltek meg Dzsalalabadban

Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek szerdán a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban egy tálibellenes tüntetésen.

Szemtanúk és egy volt rendőrségi tisztségviselő közlése szerint a tálibok tüzet nyitottak, miközben helyi lakosok leeresztették a tálibok zászlóját, és megpróbálták kitűzni az afgán nemzeti lobogót a város egyik terén.
Afganisztánban augusztus 19-én ünneplik a függetlenség napját.

Videofelvételeken látszik, amint tálib harcosok a levegőbe lőnek és botokkal támadnak az összegyűltekre, hogy feloszlassák a tömeget. Egy helyi hírügynökség egyik újságírója arról számolt be, hogy a tálibok ütlegelni kezdték őt és operatőr kollégáját, miközben tudósítani akartak a felfordulásról.

Afganisztánban ezrek próbálják elhagyni az országot a tálib hatalomátvétel miatt, és sokan az otthonukban rejtőzködnek.

Az országban egyetlen tartományban, a Kabultól északra eső Pandzsirban nem tudták átvenni eddig az uralmat a tálibok.

Ottani videofelvételek tanúsága szerint potenciális ellenzéki aktivisták gyülekeznek abban a térségben. Köztük van a hatalomból elűzött afgán kormány több tagja is, Amrulla Száleh volt első alelnök, aki kedden a Twitteren saját magát az ország legitim ügyvivő elnökének nevezte, illetve Biszmilla Mohammadi védelmi miniszter és Ahmad Maszúd, a korábban a tálibok ellen harcoló – 2001-ben meggyilkolt – Ahmad Sah Maszúd, az Északi Szövetség egykori vezetőjének a fia. Egyelőre nem világos, hogy ők készülnek-e arra, hogy szembeszálljanak az ország túlnyomó részét néhány nap alatt elfoglaló tálib mozgalommal.

Pandzsir tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára.

Több városban  folytatódnak a tüntettek a tálibok ellen 

Csütörtökön is több afganisztáni városban tüntettek a tálibok ellen, helyszíni beszámolók szerint lövések is eldördültek, a megmozdulások során többen életüket vesztették.

Újra demonstrációkat jelentettek Kunar tartomány székhelyéből, Aszadábádból, valamint a kelet-afganisztáni Dzsalalábádból és Paktia tartomány egyik körzetéből is, szemtanúk szerint pedig a tálibok tüzet nyitottak a tömegre.
Egyelőre nem világos, az emberek halálát lövések okozták-e vagy pedig a tömeg taposta őket agyon.
A tüntetők a megmozdulásokon Afganisztán fekete-piros-zöld zászlóját emelték a magasba, és “a zászlónk mi vagyunk!” – mondatot skandálták.

Amrullah Száleh volt első alelnök, aki a tálibok hatalomátvétele után saját magát az ország ügyvivő elnökének nevezte, a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket, hozzátéve, hogy az afgán zászlót magasba emelők a nemzeti büszkeség letéteményesei.

Afganisztánban csütörtökön tartják a függetlenség napját, amelyen a brit gyarmati uralom alóli felszabadulást ünneplik.

A tálib uralommal szembeni első jelentősebb kollektív tiltakozás szerdán volt, Dzsalálábádban, ennek során hárman haltak meg. Beszámolók szerint a tálibok már ekkor tüzet nyitottak olyan tüntetőkre, akik megpróbáltak kitűzni háztetőkre vagy csak magasba emelni afgán zászlókat, más jelentések szerint egyes tüntetők pedig letépték magaslatokról a tálibok fehér zászlaját. Sajtóbeszámolók szerint hasonló tüntetésekre került sor Aszadábádban és Hosztban is.

A tálibok – hírügynökségi jelentések szerint – azon dolgoznak, hogy “inkluzív, iszlám kormányt” hozzanak létre. Tárgyalásokat folytatnak Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdulla Abdulla volt külügyminiszterrel, a korábbi nemzeti megbékélési tanács vezetőjével. Karzai és Abdulla szerdán Anász Hakkánival, a tálib mozgalmon belül működő nagy hatalmú Hakkáni-hálózat egyik magas rangú tagjával tanácskozik.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑