2017. 10. 17.

Tálibok megtámadtak egy rendőrségi kiképzőközpontot Afganisztánban, halottakTálibok megtámadtak egy rendőrségi kiképzőközpontot kedden a kelet-afganisztáni Paktia tartomány székhelyén, Gardízban, többen meghaltak – közölte Abdul Váli Száhi kormányzóhelyettes.

A támadásban 21 rendőr és 20 civil vesztette életét, és 48 egyenruhás, illetve 110 polgári személy sebesült meg – részletezte egy sajtótájékoztatón Murad Ali Murad afgán belügyminiszter-helyettes. Egyes hírek szerint Paktia rendőrfőnöke is meghalt. A kormányzóhelyettes hangsúlyozta, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet.

Zabihullah Mudzsáhíd tálib szóvivő a Twitteren azt írta: a felkelők támadása több tucat emberéletet követelt. A Kabultól 100 kilométerre délre található kiképzőközpontot hat szélsőséges rohamozta meg reggel. A támadást öngyilkos merénylő vezette fel, aki levegőbe röpítette magát és gépkocsiját.

Az afgán különleges erők lezárták a területet, és legalább két szélsőségessel végeztek a tűzpárbajban. A pakisztáni törzsi területekkel határos Paktia a tálibok egyik fellegvárának számít, de a Hakkáni-hálózat is tevékeny a térségben.

Pakisztán közleményben határozottan elítélte a terrorcselekményt, valamint megismételte: visszautasítja a terrorizmus minden formáját, és elkötelezetten támogatja az ilyen jellegű fenyegetések felszámolását. A szélsőségesek a szomszédos Gazni tartományban is lecsaptak kedden. Andar körzet központja ellen mintegy 300 tálib indított támadást – közölte Mohammed Diszival körzeti vezető.

A felkelők két ellenőrzőpontot is célba vettek. Mohammed Diszival szerint a rendőrség és a hadsereg végül visszaszorította a tálibokat. Az összecsapásoknak 25 rendőr és öt civil esett áldozatul, és tíz tiszt sebesült meg.

A nyugati Farah és a keleti Vardak tartományban is voltak villongások, itt a biztonsági erők hét tagja vesztette életét.

Eközben a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) arról számolt be, hogy egy héten belül mintegy 20 ezren menekültek el a szélsőségesek és az afgán kormányerők összecsapásai elől. Velük együtt 290 ezerre emelkedett a belső menekültek száma idén.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com