Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Támadás ért egy izraeli tulajdonú cég által üzemeltetett hajót Omán térségében

2021. 07. 31.

Az izraeli tulajdonú Zodiac Maritime nevű cég pénteken közölte, hogy támadás ért előző nap egy általa üzemeltetett tartályhajót Omán térségében, a támadásban a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár életét vesztette. Izrael Iránt vádolta a támadás végrehajtásával, és kemény válaszlépés szükségességét hangsúlyozta.

A londoni székhelyű Zodiac Maritime a honlapján arról számolt be, hogy a támadást az Arab-tengeren hajtották végre a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú Mercer Street nevű hajó ellen. A cég szerint gyaníthatóan kalóztámadásról van szó, ám az ügyet még vizsgálják.

A tengerbiztonsági információkkal szolgáló United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) szerint a támadás a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre történt. AZ UKMTO mindazonáltal hozzátette, hogy nem kalóztámadásról van szó.
A Refinitiv hajókövető rendszere szerint a közepes méretű tartályhajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter közleménye szerint közölte a brit külügyminisztériummal, hogy kemény válaszlépésre van szükség az ügyben. “Irán nemcsak Izrael problémája, hanem a terrorizmus, pusztítás és instabilitás exportőre is egyben, ami mindnyájunknak árt. A világ nem maradhat csöndben az iráni terrorizmussal szemben, amely a hajózás szabadságának is árt” – fogalmazott.

Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég közölte, hogy egyik munkatársuk a támadás következtében életét vesztette. Hozzátette: együttműködnek a hatóságokkal, és támogatást nyújtanak az áldozat hozzátartozóinak.

A Reuters hírügynökségnek hírszerzési jelentéseket ismerő amerikai és európai források is azt mondták, hogy a fő gyanúsított az ügyben Irán, de kormányaik továbbra is bizonyítékokat keresnek ennek alátámasztására.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerint úgy tűnik, hogy a támadást drónnal vagy más, pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre.
Irán nem reagált az esettel kapcsolatban.

A Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint úgy tudni, hogy több óra eltéréssel két támadás is érte a hajót. Míg az első során nem keletkezett kár, addig a második során találat érte a hajóhidat, az áldozatok ekkor vesztették életüket.

Izrael és Irán rendszeresen egymást vádolta a hajóik elleni támadások végrehajtásával az elmúlt hónapokban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑