Cadmus fordítás Cadmus

Támogatja a görög táborokban élő migránsok önkéntes hazatérését az EU

Az Európai Unió fejenként 2000 euróval – nagyjából 630 ezer forinttal – fogja ösztönözni a görög szigetek menekülttáboraiban tartózkodó bevándorlók önkéntes hazatérését származási országaikba – közölte Ylva Johansson uniós belügyi biztos csütörtökön Athénban.

Sajtótájékoztatóján Johansson elmondta, hogy az egy hónapig érvényes felajánlás azoknak elérhető, akik még január elseje előtt érkeztek Görögországba. „Abban állapodtunk meg Görögországgal, hogy különleges, ideiglenes támogatást nyújtunk az önkéntes visszatérésekhez. A görög illetékesek szerint mintegy ötezer ember élhet ezzel a lehetőséggel” – fogalmazott.

A pénz segít abban, hogy a migránsok újrakezdhessék életüket a hazájukban – mondta, hozzátéve, hogy ezen önkéntes visszatéréseket a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) koordinálja.

Tájékoztatása szerint az uniós felajánlás nem vonatkozik azokra, akik Törökország azon bejelentését követően lépták át a görög-török határ, miszerint Ankara többé nem állja útját az Európába igyekvőknek.

Az EU nincsen felkészülve egy, a 2015-ben tapasztalthoz hasonló újabb menekülthullámra. Az Európai Bizottság ezért még áprilisban javaslatokat fog bemutatni egy új, közös európai migrációs és menekültügyi politikára – szögezte le.

Az uniós biztos továbbá „jó kezdetnek” nevezte hét uniós tagállam – Németország, Franciaország, Írország, Finnország, Portugália, Luxemburg és Horvátország – azon bejelentését, amely szerint összesen legalább 1600 gyereket vesznek át a görög szigetek túlzsúfolt menekülttáboraiból. Véleménye szerint a felajánlás jelentős kifejezése a Görögországgal való szolidaritásnak.

Négy éve – az EU és Törökország migrációs egyezségének megkötése és a balkáni országok határzárainak bevezetése óta – nem próbált egyszerre ennyi ember illegális úton az EU területére jutni. A menekülttáborok túlterheltsége miatt Görögország március elején bejelentette, hogy áprilisig nem fogad új menedékjog iránti kérelmeket.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑