Cadmus fordítás Cadmus

Tárgyalások Kairóban a Magyarország és Egyiptom közötti stratégiai kapcsolatokról

A magyar-egyiptomi rendszeres kétoldalú külügyi konzultációs mechanizmus keretében 2018. március 5-6-án Kairóba látogatott Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár.

A konzultáción, illetve az azt követő találkozókon a felek áttekintették a stratégiai alapokon nyugvó magyar-egyiptomi együttműködés aktualitásait, valamint a kapcsolatfejlesztés következő lépéseit.

Bus Szilveszter helyettes államtitkár konzultációjuk során biztosította egyiptomi partnerét, Amr Ramadan miniszterhelyettest, hogy Magyarország nagyra értékeli és támogatja Egyiptom terrorizmus elleni küzdelmét, a térség biztonsága és stabilitása érdekében tett erőfeszítéseit. Egyiptom a szélsőségesek elleni fellépéssel Európát és Magyarországot is védi.

A felek egyetértettek, hogy a Magyarország és Egyiptom közötti politikai kapcsolatok folyamatos fejlődésével párhuzamosan nagy hangsúlyt kell helyezni a gazdasági együttműködés további erősítésére, az előkészítés alatt álló projektek mielőbbi véglegesítése mellett új befektetési és kereskedelmi kooperációs formák és területek azonosítására is.

Bus Szilveszter biztosította partnerét, hogy Magyarország a jövőben is kezdeményező szerepet fog betölteni a V4 és Egyiptom közötti együttműködés erősítésében. Az egyiptomi fél nagyra értékelte az egyiptomi diákok magyarországi tanulmányait lehetővé tévő Stipendium Hungaricum ösztöndíjakat.

A konzultáció során napirendre került számos regionális és nemzetközi kérdés, a közel-keleti keresztények helyzete, valamint a migráció is.

Bus Szilveszter helyettes államtitkár kairói programja során kerekasztal-beszélgetést folytatott továbbá Tarek Radwannal, az egyiptomi Képviselőház Külügyi Bizottságának elnökével és a Bizottság 11 tagjával, agráripari együttműködésről tárgyalt Mona Mehrezzel, az egyiptomi Mezőgazdasági és Talajjavítási Minisztérium miniszterhelyettesével, egyeztetett Jeremiás kopt püspökkel, a Kopt Ortodox Kulturális Központ igazgatójával, valamint találkozott Khaled Habbas-szal, az Arab Liga főtitkárhelyettesével is.

Orientalista.hu – Kormany.hu, (Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑