2018. 10. 16.

Távoztak a török nyomozók a szaúdi főkonzulátusról

Távozott Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusáról a török rendőrség és ügyészség nyomozócsoportja kedd hajnalban, miután végzett az épületnek a szaúdi hatóságokkal egyeztetett átkutatásával, két héttel azután, hogy a képviseleten eltűnt az Egyesült Államokban letelepedett Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró.

A Demirören török médiacsoport az este élő közvetítésben mutatta, ahogy a török rendőrök és bűnügyi helyszínelők csoportja hét vagy nyolc járművel, köztük egy törvényszéki orvosi gépkocsival megérkezett a főkonzulátus épülete elé, miközben a török hatóságok kordonokkal zárták le a képviselethez vezető utcákat.

Nyolc órán át tartott a helyszínelés

A nyolc órán át tartó, példátlan helyszínelést követően, amelyet egy 15 fős szaúdi csoporttal közösen végeztek el az éjszaka, a török nyomozócsoport tagjai visszaszálltak gépkocsijaikba, és elhagyták a helyszínt – jelentette a francia hírügynökség.

A nyomozók magukkal vittek a főkonzulátuson vett anyagmintákat – közölte egy illetékes a helyszínen. A két ország a múlt héten megállapodott, hogy közösen vizsgálja át a konzulátusi épületet, ahol október 2-án Hasogdzsit utoljára látták. A török hatóságok az újságíró titokzatos eltűnése után négy nappal meggyőződésüket fejezték ki, hogy Hasogdzsit a külképviseleten meggyilkolták, Szaúd-Arábia azonban azóta is következetesen visszautasítja az ezzel kapcsolatos vádakat.

A CNN amerikai hírtévé hétfőn arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia Hasogdzsi megölésének beismerésére készül. Saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva a CNN azt közölte: Rijád várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit – aki a török menyasszonyával kötendő házasságához szükséges papírokért folyamodott – kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, és az újságíró a rosszul sikerült kihallgatás közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg.

Donald Trump elnök hétfőn telefonon beszélt az ügyről Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi királlyal, aki azt állította, nincs tudomása az újságíró sorsáról. A megbeszélésről beszámoló Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt mondta, hogy talán magukat önállósító gyilkosok ölhették meg Hasogdzsit.

Pompeo Rijádba indult

Ezt követően Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Rijádba indult, hogy tanácskozzék a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával. Közben Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter telefonon tárgyalt szaúdi kollégájával, Ádel al-Dzsubeirral, Hasogdzsi eltűnésének „alapos, átlátható és hiteles vizsgálatát” szorgalmazva.

Ragaszkodtam hozzá, hogy a felelősöknek felelniük kell a tettükért – mondta el Freeland a szövetségi parlamentben. A kanadai diplomácia vezetője hozzátette, hogy a kérdésről széles körű egeztetést folytatott az ország G7 csoportbeli és NATO-beli szövetségeseivel.

Forrás és fotó: Hirado.hu, MTI

, , ,
Back to Top ↑