Cadmus fordítás Cadmus

Teherán bírálja a NAÜ legutóbbi jelentését

2022. 06. 01.

Igazságtalannak nevezte kedden az iráni külügyi szóvivő a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a síita állam atomprogramjáról a héten közzétett jelentését, amelyről azt állította, hogy izraeli nyomásra készült.

Szaíd Hatibzadeh leszögezte: a hétfőn kiadott jelentés “se nem igazságos, se nem kiegyensúlyozott”, és nincs összhangban a NAÜ és Teherán között zajló megbeszélésekkel.

Emellett azt is a szervezet szemére vetette, hogy “szakmai álláspontját politikaira változtatta”.

Hatibzadeh emellett ismét azt hangoztatta, hogy az iráni atomalku felélesztését célzó bécsi tárgyalások sikere továbbra is az Egyesült Államok hozzáállásától függ, és Washingtont okolta a tárgyalások holtpontra jutásáért.

Mohammed Reza Gaebi, Iránnak az ügynökséghez delegált nagykövete ugyanekkor felszólította a NAÜ-t, “nézzen szembe a jelentés negatív következményeivel”, s leszögezte, hogy a dokumentum “tele van a cionista rezsim és egyéb barátságtalan országok sugallta feltételezésekkel”. Egyúttal hangsúlyozta: Teherán nukleáris fejlesztései kizárólag békés célokat szolgálnak.

A NAÜ hétfőn, második negyedéves jelentésében azt vetette Teherán szemére, hogy jelentős mértékben, a 2015-ös atomalkuban engedélyezetthez képest több mint tizennyolcszorosára fokozta készletét dúsított uránból. A szervezet szerint ez jóval meghaladja “a jelentős mennyiséget”, amely – a NAÜ szóhasználatában – “megközelíthetően elegendő nukleáris anyagot jelent, amellyel nem zárható ki nukleáris robbanóeszköz, vagy elméletileg, további dúsítással, atombomba előállítása”.

Irán 2015-ben egyezett meg – európai uniós közvetítéssel – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Donald Trump korábbi amerikai elnök többször is élesen tiltakozott a megállapodás ellen, és 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból, mondván, nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen ki. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑