Cadmus fordítás Cadmus

Teherán szerint a Biden-kormány is felelős Szulejmáni megöléséért

2022. 01. 01.

Teherán szerint a nemzetközi jog értelmében az idei év elején hivatalba lépett amerikai kormány is felelős az al-Kudsz iráni elit kommandó parancsnokának két évvel ezelőtti megöléséért – írta meg az MTI.

Az iráni külügyminisztérium pénteken kiadott közleményében azt írta:

A Kászim Szulejmáni tábornok elleni terrortámadást az akkori (Donald Trump elnök vezette) amerikai kormány tervelte ki és hajtotta végre, de a jelenlegi Fehér Ház is felelős érte, végérvényes nemzetközi felelőssége van ebben a bűncselekményben.

Teherán szerint tábornokuk meggyilkolása után Trump nem menekülhet a felelősség elől.

Iránban pénteken egy hétig tartó megemlékezéssorozat kezdődött Szulejmáni tiszteletére. Az al-Kudsz kommandó a Forradalmi Gárda elit alakulat egyik egysége, amelynek néhai parancsnokát amerikai dróncsapás ölte meg 2020. január 3-án a bagdadi repülőtérhez vezető úton. Szulejmáni meggyilkolása felháborodást váltott ki Iránban, a parancsnokra hősként emlékeznek.

Vele együtt akkor kilenc másik, magas rangú tisztségviselőt is megöltek, köztük Abu Mahdi al-Muhandiszt, az al-Hasd al-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) nevű, Irán-barát iraki milíciahálózat második számú vezetőjét. A milícia azóta az iraki hadsereg részévé vált.

A Szulejmániról szóló megemlékezés részeként rakétadíszszemlét is tartanak Iránban január 7-én.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑